Destinacije :: Oblast Una-Sana ::

Bihać, apartmani hoteli vile Bosna i Hercegovina 2017

Na samom severozapadu Bosne i Hercegovine, nalazi se grad Bihać. Ovaj šarmantni grad na obalama reke Une može se pohvaliti bogatom istorijom, a danas predstavlja ekonomski i kulturni centar Unsko-Sanske regije, a nalazi se u dolini između Plješevice i Grmeča. Grad koji je najpoznatiji po prirodnim lepotama, ujedno će vas osvojiti i šarmom i neizveštačenom lepotom. Kako se oduvek nalazi na raskršću istoka i zapada, kontrastni spojevi orijentalnog i zapadnog, tradicionalnog i modernog ovde postoje zajedno – i kao što možete pretpostaviti ne uvek u harmoničnom ili miroljubivom odnosu, ali uvek u neponovljivom spoju.

U pisanim dokumentima Bihać se prvi put spominje 1260. godine, kada se ugarskom kralju, Beli IV obraća lokalno sveštenstvo sa velikom molbom da im ustupi svoje “kraljevske posede” kako bi se na ovom prostoru gradilo odbrambeno utvrđenje. Kao i danas, Bihać je bio pogranični grad između srednjevekovnih oblasti, na važnom putu koji je spajao srednju Evropu sa Sredozemljem. “Civitas Byhyg” je zadržao velike privilegije kraljevskog grada sve do sredine XV veka, pošto znamo da je u ovom gradu bio centar sudstva uz koji je vladalo gradsko veće, a značaj ovog suda potvrđuje i činjenica da je prvi veći sud od Bihaćkog bio tek u Budimu. Početkom XV veka Ugarska počinje da polako gubi Dalmaciju, a sa juga se pomalja i nova pretnja: Osmanlijsko carstvo u punom usponu, pa će Bihać dobiti i značajno mesto u odbrani čitave regije od turaka, i ove borbe trajaće sve do kraja XVI veka, kada i ovaj grad pada pod Osmanlijsku vlast.

Geografski položaj i duga tradicija utvrđenog grada potvrdila je Bihać kao jedan od najznačajnijih gradova i najvažnijih utvrđenja Bosanskog ejaleta tokom cele osmanske uprave. Grad je svoj srednjevekovni lik koji je bitno obeležila osmanska arhitekutra, nažalost, izgubio padanjem pod Austrougarsku vlast 1888. godine, kada su porušeni svi odbrambeni bedemi grada i njegovo istorijsko jezgro preuređeno prema austrijskim urbanističkim planovima.

Takođe, u novijoj istoriji Bihać je pretrpeo nekoliko velikih rušenja i obnavljanja pa su jedine građevine koje i danas stoje tamo gde su bile i za osmanskih vremena – Džamija Fehtija i Kapetanova kula. Bihać je, nažalost, ostao bez arhitektonskog nasleđa koje je svedočilo o 1.000-godišnjoj istoriji, bogatoj kulturi i tradiciji – ali za spomenicima koji su preostali nećete morati da “tragate”: sam strogi centar modernog Bihaća podignut je upravo na bedemima starog grada, pa ćete, birajući najlepšu baštu kafića proći pored ostataka gradskih bedema, crkvi, džamija, muzeja i galerija. Džamija Fehtija je najstariji sačuvani sakralni spomenik Bihaća, a i njegova istorija je istorija – promene. Džamija je nastala 1592. godine i to preuređivanjem katoličke Crkve Svetog Antuna, po naredbi zapovednika Bihaća, Hasan-paše Predojevića. Samo njeno ime “Fehtija”, znači – osvojena, i ova džamija postaje značajan simbol grada pod turskom vlašću. Inače, crkva koja je u njenoj osnovi bila je podignuta krajem XIII veka, i imala je odlike gotskog stila: visoki krov, oštri uglovi nad prozorima, sa kamenim reljefima nad portom, a imala je i oktagonalan zvonik. Neposredno pored ove crkve, nalazio se i dominikanski manastir, koji se u starim dokumentima spominje još 1266. godine. Prilikom preuređenja crkve u džmiju, dunđeri su zadržali ponešto od obrisa stare crkve. Iznad velikih ulaznih vrata ostala je gotska rozeta, a jedinstveni zvonik je zbog trošnosti zamenjen minaretom tek nekoliko vekova kasnije. U samom podnožju munare i danas su čitljivi zapisi na arapskom jeziku koji svedoče o gradnji ovog veoma zanimljivog spomenika kulture. Smatra je da je Džamija Fehtija jedan od najbolje očuvanih sakralnih spomenika u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Drugi važan osmanski spomenik je Turbe, danas u senci visokog drveća. Prema predanju, dvojica paša poginulih u borbama za odbranu Bihaća od Austrougara sahranjeni su preko puta Kapetanove kule, a žena jednog do njih videla je “nur”, mističnu zelenu svetlost kako se diže sa njihovih mezara, što je značilo da su se paše posvetile. Stoga je pašama podignuto Turbe od drveta sa dva nišana gde se čuvaju kovčezi. Međutim, danas se na mestu ovog drvenog mauzoleja diže crkva Svetog Antuna, a samo Turbe Austrougari su pomerili nekoliko metara dalje i izgraili od autohtonog, bihaćkog kamena, čija je forma ostala netaknuta do danas. Nisu sačuvani podaci o tome ko su paše koje leže u ovom turbetu, ali ono čini jedinstveno istorijsko jezgro grada zajedno sa Kapetanovom kulom, velikom grobnicom i katoličkom crkvom.

Inače, Sveti Antun smatra se zaštitnikom grada, i njemu je posvećena impozantna katolička crkva. Njena gradnja završena je 1894. godine, i tipična je za crkve građene na području severozapadnog dela Hrvatske. Graditelji su vodili računa o prostornoj koncepciji, ali i prefinjenim dekorativnim elementima fasade. Uz Kapetanovu kulu i Džamiju Fehtiju dominira panoramom Bihaća, praveći jedinstven simbolički prikaz grada i njegove kulturne raznovrstnosti i duge istorije. Inače. tokom II svetskog rata ova crkva je proširena i dograđena – i to od materijala porušenih pravoslavnih crkava, pa je postala jedna od tri najveće crkve u Bosni i Hercegovini. Danas, od ovog impozantnog sakralnog spomenika, nakon rata ostao je samo visoki kvadratni toranj sa zvonikom.

U neposrednoj blizini crkve nalazi se i najstariji spomenik Bihaća – Kapetanova kula. Do dana današnjeg ova kula motrilja nije pronašla svoje rođenje, ali je stručnjaci i istoričari smeštaju u ravi XIII vek. Prema tvrdnjama nekih istoričara ova kula podignuta je oko 1200 godine, i bila je samo jedna od četiri koje su veoma brzo razorene. Narodna predanja i legnede kažu da su samog ugarskog kralja Belu do ovih zidina gonili tatarski konjanici, i da mu je ova utvrda sačuvala glavu na ramenima, te da je baš zbog ovoga Bihać i dobio zvanje kraljevskog grada i sve privilegije. Da ovo može imati i istorijsku podlogu svedoče simboli ugarskog kralja uklesani u kameno pročelje kule, pa se crni gavran i dan danas kočoperi nad ovom kulom. Kasnije je kula umesto vojne utvrde postala tamnica – i ostaće okružni zatvor sve do 1959. godine, kada je odgovoreno na apele kustosa i muzeologa, te je ova stara utvrda danas u potpunosti adaptirana i ima svoj “pravi” sadržaj: pretvorena je u muzejski prostor u okviru kog se nalazi više stalnih postavki.

Takođe, u Bihaću je 1898. podignuta prvobitna pravoslavna crkva Svete Trojice, koja je srušena za vreme II svetskog rata. Tek 1987. počela je gradnja nove, na današnjoj lokaciji, ali je poslednji građanski rat prekinuo te radove. Od završetka rata, trebalo je da prođe 20 godina da bi radovi bili nastavljeni, a crkva je konačno završena 2012. godine, kada je ovde služena prva arhijerejska saborna liturgija. Inače, ova crkva prvi je pravoslavni hram u Bihaću koji je u fnkciji, posle više od 70 godina.

Zelena reka Una protiče kroz sam centar grada, i na obalama ove reke život se burno odvija još od kada su na njenim obalama rimski legionari previjali rane i bacali kockice, do danas. U predivnom ambijentu njenih zelenih voda danas se nalazi dugačko šetalište i obilje vrhunskih restorana, ljupkih kafića i kafana sa raznovrsnom muzikom. U divnim prolećnim i letnjim večerima, čitav Bihać oživljava na šetalištu, a pravi sladokusci neće moći da odole fantastičnim gurmanlucima, poslasticama i specijalitetima – od laganog mezetluka uz aperitiv, fantastičnih ribljih restorana, do nezaobilaznih ćevbdžinica i ulične hrane. Bihać pruža obilje mogućnosti i ljubiteljima sporta i rekreacije, i ovde je dominantno jedriličarstvo, biciklizam, pa ribolovni i lovni turizam. Rečni vodeni sportovi postaju sve popularniji, a predivna prirodna okolina Une savršena je za ljubitelje kampovanja i svih vrsta rekreacija u prirodi i boravka pod vedrim nebom, kao što su planinarenje, hajking, ekstremni biciklizam, rafting – a u planu je i izgradnja više pešačkih i biciklističkih staza koje bi povezivale kulturne spomenike u jedinstveno turističko iskustvo.

Rafting zauzima posebno mesto u Bihaću i grad se zaista može pohvaliti izvanrednom organizacijom, obučenim skiperima i vodičima, a samo je na vama da odlučite da li više volite adrenalinske naboje ili mirniju plovidbu nižim tokovima reke. Koliko je ova tradicija duga, pokazuje i ”Una regata”, koja se održava svake godine još od 1964, kada je bila samo kajakaška, da bi od 1999. poprimila veće razmere i postala jedna od prvih rafting regata na ovim prostorima. Danas podrazumeva spust niz čitav tok reke, od Martin Broda do Bosanske Krupe.

U Bihaću se svake godine odražava i nekoliko kulturnih manifestacija – od Bihaćkog ljeta, sa scenskim i pozorišnim smotrama, preko kulturno-umetničkih manifestacija posvećenih istoriji Bihaća i razvoja ekološke svestim sve do muzičkih festivala i sada već nadaleko čuvenog “Sevdah Festa” koji svakog avgusta privlači sve više i više posetilaca. Sama reka je počasni građanin ovog grada i svakom njenom delu posvećena je posebna pažnja. Najlepši deo reke proglašen je nacionalnim blagom i zaštićen zakonom kao park prirode, a nalazi se veoma blizu centra Bihaća, pa je i jedno od omiljenih izletišta. Svako ko planira posetu ovom gradu, obavezno treba da isplanira i posetu Nacionalnom parku Una, a prelepi slapovi na Martin Brodu i Štrbačkom buku svakoga će ostaviti bez daha. Čitavo područje parka ispresecano je ostacima starih gradova, a Orašac i Ostrovica su pristupačni za sve posetioce, a do njih vode i profesionalni vodiči. Šetnja obroncima Plješevice je još jedna od omiljenih razbibriga svih meštana, a ovde možete naći i ozbiljna planinarska društva.

Na kraju, Bihać ne mora biti samo jedno od usputnih mesta koje ćete posetiti; ovaj grad može vam poslužiti i kao sigurno uporište za istraživanje većeg dela zapadne Bosne, pa i Hrvatske – Plitvička jezera udaljena su jedva 7 kilometara, a ni Hrvatska rivijera nije tako daleko. Odavde možete obići i Banja Luku, Zagreb, Starigrad i Zadar, kao i mnoge kulturne i prirodne znamenitosti ovog fascinantnog, pograničnog kraja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bihać
Rent-A-Car - BihaćIzleti/Ekskurzije - BihaćDrugi gradovi Oblast Una-Sana