Destinacije :: Semberija ::

Lepa Bijeljina smestila se između zelenih reka bogatih vodom, Drine i Save, a na jugu se teren doline penje na obronke planine Majevica. Ukoliko dolazite iz pravce Beograda, Bijeljina je prvi grad na koji ćete naići kada pređete granicu kod Rače na Savi ili Pavlovića Most na Drini. Udaljena tek nešto više od 100 kilometara od Beograda i Novog Sada, Bijeljna se nalazi na pola puta do Banja Luke. Bijeljna je poslovni i saobraćajni centar Semberije, ali i veliki univerzitetski grad sa oko 115.000 stanovinka.

Predlažemo Vam da prošetate centrom Bijeljine

Najbolji način da se upoznate sa Bijeljnom je jedna lepa šetnja po njenom centru i oblizak kulturnih i istorijskih spomenika, sa pauzuama za kafu i ratluk ili šoping.

Najpopularnije mesto za sastajanje – Spomenik kralju Petru I

Za početak obilaska predlažemo jedno od najpopularnijih mesta za sastajanje u gradu: spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, koji je simbol grada i čuvar njegove istorije. Rad Rudolfa Valdeca, otkriven je 1937. godine, ali kralj koji danas izmahuje mačem s konja propetih prednjih kopita nije originalni spomenik.

Naime, godine 1941. za vreme Drugog svetskog rata, ovaj spomenik je vandalističkim činom oboren i njegova sudbina nije poznata, a 1990. godine pokrenuta je inicijativa za njegovu obnovu, koji je prema fotografijama uradio Zoran Jezdimirović. Spomenik je otkriven na Mitrovdan 8. novembra 1993. godine. Ovaj spomenik je i jedno od omiljenih mesta za fotografisanje i svakako ćete ga naći na mnogim razglednicama, pa ne zaboravite fotoaparat.

Zgrada Skupštine grada

Spomenik se kočoperi ispred zgrade Skupštine grada, koja je jedna od najlepših arhitektonskih rešenja u Bijeljni. Skupština je sagrađena davne 1908. godine, u neoklasicističkom stilu, sa dva prostrana krila i centralnim delom ukrašenim impoznatnim polustubovima koji dele tri ulaza i raskošne, visoke prozore.

Muzej Semberija

U neposrednoj blizini centra nalazi se i veliki čuvar nacionalnog blaga Bijeljine i okoline, duge istorije i bogate kulturne baštine: Muzej Semberija. Mnogi do sada istraženi lokaliteti u okolini Bijeljine potvrđuju ostatke ljudskih naseobina na ovim prostorima još iz kamenog doba, a svoje tragove u dolini među rekama ostavile su sve velike civilizacije koje su se, kroz uzbudljivu i dugu istoriju, ovde smenjivale.

Etno selo Stanišić – Najčuvenije izletište u okolini Bijeljine

Najčuvenije izletište u okolini Bijeljine je Etno selo Stanišić. Nalazi se na izlazu iz Bijeljine, i pravi je etno kompleks koji pruža povratak korenima, izvornoj lepoti prirode i budi divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg života i običaja. Ovu oazu čine drvene brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo – to su autentične zbirke koje je Boris Stanišić dugo godina prikupljao po selima srednje Bosne, da bi rekonstruisao i saučavo predstavu o životu sa kraja XIX veka.

Srce etno sela čini manastir Svetog oca Nikole, replika nemanjićke zadužbine Kumanice, a pored njega je i tradicionalni konak. Na obali jezera koje je u samom centru nalazi se veliki amfiteatar koji je postao dom mnogim kulturnim manifestacijama koje se održavaju pod vedrim nebom, i koji je ujedno platforma za prezentaciju starih zanata i veština. Kuće u selu povezane su kamenim stazama koje vrludaju među zgradama, preko mostića i pored vodenica, a u kompleksu je izgrađen i sasvim savremen hotel sa kongresnom salom, a po selu se možete provozati i – fijakerom.

Banja Dvorovi

Jedan od najvažnijih tursitičkih centara svakako je Banja Dvorovi, koja se nalazi između Save i Drine, udaljena 6 km od Bijeljine. Banja obiluje nadaleko čuvenim termomineralnim vodama, koje blagotvorno deluju na sve koji su pod velikim stresom i naporom svakodnevnog života, a posebno se preporučuje za hronična reumatska oboljenja, dijabetes i ginekološke probleme.

Ovde se naprosto možete odmarati i u potpunosti opustiti i osloboditi napetosti i stresa, povratiti miran i zdrav san i “napuniti baterije“ prepuštajući se spretnim rukama terapeuta i masažera. Banja nudi i obilje mogućnosti za sportsko-rekreativne aktivnosti, sa terenima za rukomet, košarku i odbojku na pesku, gimnastičku salu, tenis, saunu i trim kabinet – a tu je i kompleks otvorenih bazena za sve uzraste, gde se, svakog leta održavaju mnogobrojne manifestacije i takmičenja.

Kratka istorija Bijeljine

Najočuvaniji lokalitet iz rimskog doba je vila u mestu Prekaja u Brodcu, dok se najstariji slovenski tragovi datiraju iz VII veka, pa je tako u Čelopeku ostalo dovoljno nalaza da se rekonstruišu originalne metalurške tehnologije obrade gvožđe i izrade gvozdenih oruđa i oružja. Kroz srednji vek i retka sačuvana dokumenta, nailazimo i na samo ime Bijeljina, koje ostaje zabeležno po prijavi jednog dubrovačkog trgovca, datiranoj na 3. mart 1446. godine.

Na ovim prostorima, krajem XIX veka, počinje nemačka kolonizacija – 1886. godine se gradi mesto koje se danas zove Novo Selo, a kada su ga nemački kolonisti podizali dobilo je ime Franc Jozefsfeld. Jedan od najstarijih žitelja Bijeljine, Fridrih Šumaher, ovako se sećao te lepe varoši: “Novo selo je imalo 420 numera (kuća, op.a.), 2.220 živitelja (stanovnika, op.a.). To je sve bilo ušoreno, to je je prava mala čaršija bila. Sve su imali što treba da imaju. Imali su crkvu, imali su svoju školu, svoju opštinu, svog predsjednika su imali. Imali su kafane, imali su sve moguće zanatlije koje postoje na svijetu.”

Inače, muzej Semberije čuva sećanje na život i dobre sugrađane kojima Bijeljina mnogo duguje, jer sa njima u ove ruralne krajeve stižu prve poljoprivredne mašine, industrija, ali i telefon, električna centrala, automobili, a njihovim je trudom su ovde početkom XX veka građene i banke, vrtići, hoteli, bioskopi i pozorišta.

Muzej se nalazi u najstarijoj zgradi u Bijeljini, i u njemu možete videti tri stalne postavke posvećene arheološkim, etnološkim i istorijskim izložbama bogatog kulturnog nasleđa ovih prostora, a posebno bogatstvo ovog muzeja čini i najveća zbirka srednjovekovnih ćiriličnih rukopisa sakupljenih na ovim prostorima.

Centar za kulturu Semberija

Naziv „Semberija“ nosi i centar za kulturu, koji ravnopravno dele institucije kulture – omladinski centar i kulturno-umetnička društva. Ovde se održavaju koncerti, izložbe slika i drugih umetničkih dela, književne večeri, tribine, radionice i seminari, pa ukoliko razmišljate šta biste mogli da radite u Bijeljini, svakako proverite repertoar ovog kulturnog centra. Uz to, ako ste ljubitelj kulture – u svako doba godine treba obići Galeriju „Milenko Atanacković“ u centru, jer su se od osnivanja pre 30 godina do danas u ovom prostoru smenjivali radovi renomiranih domaćih, regionalnih i svetskih umetnika.

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog

Još jedan od simbola grada je manastir Svetog Vasilija Ostroškog koji se nalazi u kompleksu više zgrada, a koji ima dominantan zvonik sa satom visok čak 30 metara. Manastir je oslikan prelepim freskama, a u sklopu kompleksa nalaze se i muzej i biblioteka. Sama porta manastira i vrt su izuzetno lepo uređeni i oplemenjeni dekorativnim biljkama, pa je boravak u njoj veoma prijatan.

Atik-džamija (1520. godina)

Drugi značajni verski i kulturni objekat pod zaštitom države je drevna Atik-džamija. Najstarija u Bijeljni, ova džamija je bila poznata i kao Carska džamija, sagrađena negde oko 1520. godine, a teško oštećena u austrijskom ratu 1716. godine, kada je, po austrijskom zauzeću pretvorena u katoličku ckrvu, da bi sa promenom vlasti i vraćanjem Bijeljine u okvire Osmanskog carstva bila obnovljena. U sklopu džamije nekada je postojalo prostrano mezarje sa mnogobrojnim nišanima, kao i hamam. Džamija je pretrpela velku štetu i u poslednjem ratu, a obnovljena je i zaštićena kao spomenik kulture 2014. godine.

Gradski park Bijeljine

Zelena pluća Bijeljine i omiljeno mesto zaljubljenih parova, rekreativaca i svih meštana svakako je Gradski park. Prava oaza zelenila, čistog vazduha i utočište mira, tišine i hladovine, divan je prostor i za dečju igru. Park su osnovali stanovnici Francjozefsfelda, kada je mladi Johan Kajzer, opštinski službenik, dobio odobrenje za kupovinu sadnica i gradnju parka na ledini.

Park je izgrađen po ugledu na mađarske i nemačke parkove, sa svom pedantnošću i poslovičnom posvećenošću Austrijanaca, a sadnice platana, topola, lipa, jela, tuja, borova i bukava donošene su iz čak iz Pešte i Beča. Takođe, nakon velike obnove, postavljena je u parku i nova rasveta, a izgrađen je i jedan veoma simpatičan mali kafe, pa je park brzo postao omiljeno mesto za odmor, šetnju i druženje.

Najveći stambeni kompleks Bijeljine

Na putu do crkve Svetog Đorđa, meštani će vam sa ponosom pokazati i najveći stambeni kompleks Bijeljine, sa karakterističnim neboderom, građen 60-ih godina XX veka, i tada je, sa 9 spratova, bio najviša građevina u Bijeljni. Na njegovom poslednjem spratu bio je otvoren moderni bar i kafe pa je izlazak na neboder postao stvar prestiža i rituala, kao odlazak u bioskop ili pozorište, koji je uključivao i vožnju liftom koji je imao svoga domaćina, čuvanog Faku. Nažalost, ili na sreću, liftovi više nisu stvar luksuza i prestiža, a kafe na neboderu prešao je u istoriju.

Crkva Svetog Georgija (1871. godina)

Crkva Svetog Georgija čuva renome najstarije građevine u Bijeljini, čija je gradnja započeta 1871. godine, ali se zna da je na njenom mestu postojala crkva još davne 1735. godine. Građena je u mešavini ruskog i vizantijskog stila, sa jednom kupolom i velikim zvonikom, a sredinom XX veka je rekonstruisana. Nažalost velika arhiva ove crkve nestala u stihiji Drugog svetskog rata.

Osnovna škola „Sveti Sava“

Preko puta crkve nalazi se i stara gimnazija, danas osnovna škola „Sveti Sava“. Ova lepa građevina podignuta je 1902. godine i to baš kao osnovna škola, da bi sa povećanim brojem stanovnika i stalnom potrebom za obrazovanjem ovde bila otvorena i prva gimnazija, po završetku Prvog svetskog rata, u septembru 1919. godine. Ova zgrada je označila početak razvoja Bijeljine kao obrazovnog centra.

U Bijeljini se nalazi mnoštvo kafića, pabova i barova

Za predah u šetnji, tu su mnogobrojni kafići, pabovi i barovi, a ako ste i ogladneli, Bijeljna je pravi gastronomski centar sa mnogo manifestacija posvećenih hrani i tradicionalnim receptima, pa odavde sigurno nećete otići gladni. Večernji provod u jednom gradu koji je poneo titulu obrazovnog centra, sa puno mladih ljudi i studenata neće vas izneveriti, a za pravi dožavljaj Bijeljine, raspitajte se kod meštana. Naime, ovi dragi i gostoljubivi ljudi rado će vam pružiti sve informacije, ali i predložiti gde da idete i šta da radite.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bijeljina
Rent-A-Car - BijeljinaIzleti/Ekskurzije - BijeljinaDrugi gradovi Semberija