Destinacije :: Centralna Hercegovina ::

Blagaj, kao što mu i samo ime nagoveštava je pravo malo blago Hercegovine. Ovaj gradić, 12 km udaljen od Mostara lepotom okolne prirode, istorijskim spomenicima i znamenitostima privlači turiste i ljubitelje neobičnih mesta širom Evrope, pa i šire.

Kratka istorija Blagaja

Istorija ovog mesta počinje još u antičko doba, budući da se zna da je ovde postojalo ilirsko utvrđenje, a kasnije, za vreme starih Rimljana i njihovo, odnosno rimski castrum, koji su kasnije iskorišćeni kao temelj za jedno drugo čuveno zdanje.

Smatra se da je i za vreme vizantijskog cara Justinijana, na području Blagaja postojalo nekoliko utvrđenih naselja. Ono što je sigurno, međutim je da se Blagaj prvi put pominje još u poznatom delu ”O upravljanju imperijom”, vizantijskog cara Konstantina, pod imenom Bona. Do XIV veka čitavom ovom oblašću vlada Raška, a od tada pada pod bosansku vlast.

Blagaj je po nastanku stariji od susednog Mostara i dugo je kroz istoriju bio sedište Humskih knezova. U istorijskim izvorima Blagaj se, baš pod tim imenom prvi put pominje 1423. godine, a pod vlast Osmanlija pada 1466 godine. Ono po čemu je Blagaj naročito poznat je utvrđeni grad, rezidencijalno mesto vladara Stefana Vukčića Kosača, iz kog je gospodario i u kom je povremeno boravio.

Blagaj ima 200 sunčanih dana u godini

Zahvaljujući preko 200 sunčanih dana u godini, klima u Blagaju je blaga i topla. U skladu s tim, priroda je bujna i izdašna, sa velikim brojem endemskih vrsta. Šetnja kroz proplanke, po brdu Blagaj, na putu za srednjovekovni grad koji je tamo smešten, duž šumaraka i voćnjaka, koji gradić okružuju, ili vožnja kajakom ili čamcima jednom od njegove dve reke, svakome će izdašno nahraniti i telo i dušu.

Okolinu Blagaja naseljava oko 170 različitih vrsta ptica

Da i ptice dele ovaj entuzijazam vezan za okruženje ovog divnog gradića, govori činjenica da ovaj prostor naseljava oko 170 različitih vrsta, među kojima je najpoznatija, ugrožena vrsta beloglavog supa. Pored toga, ovi krajevi su poznati po magarcima, autohtonoj blagajskoj rasi, čvrste konstitucije i skladne građe, kao i po pastirskom psu rase Tornjak.

Vrelo Bune

Glavnu ulogu u očaravajućoj prirodi Blagaja igra bistra i veoma čista reka Buna, koja upravo ovde izvire. I to kako! Voda izbija ispod litice, visoke oko 200 metara i sa brzinom od 43 kubika vode u sekundi, jedan je od najjačih evropskih izvora.

Reka Buna

Buna je veoma hladna za kupanje, pa je stoga preporučljivo jedino tokom najtoplijeg dela leta, ali je zato veoma bogata ribom i to pastrmkom koja se, upakovana u nesvakidašnje ukusne specijalitete može probati u odličnim blagajskim restoranima kraj reke. Njen tok uglavnom ide kroz urbani deo Blagaja, dužinom od 6 km.

Reka Bunica

U blizini, na samo 4km od centra Blagaja, nalazi se i reka Bunica, Bunina pritoka, sa svojim ogromnim izvorom, prečnika oko 40m i dužim tokom, oko 7km, koji ide kraj nepristupačnih prirodnih lepota koje posetiocima mogu priuštiti veliko oduševljenje i uživanje.

Derviška tekija (XVI vek)

Postoji pretpostavka da je sam turski sultan bio zadivljen količinom vode koja sama od sebe formira reku i njenim nestvarnim prirodnim okruženjem, pa je naredio da se pored Vrela Bune sagradi tekija za potrebe derviškog reda.

Ovo lepo zdanje, koje se savršeno uklapa u čitav ambijent, sagrađeno je tokom XVI veka, u klasičnom baroknom turskom stilu, koji se vidi u načinu na koji je oblikovan krov, izboru dekorativnih elemenata, u načinu obrade plafona prostorije na spratu i drugim delovima kuće. U slikovitoj avliji prepunoj bilja i zelenila, posetioci se mogu poslužiti osvežavajućom limunadom i kafom napravljenom na tradicionalan način.

Tvrđava Blagaj (Šćepan grad)

Na krševitom brdu iznad Blagaja, nad izvorom i tekijom, gospodario je, iz tvrđave koja je tu smeštena, jedan od poslednjih srednjovekovnih vladara Humom, odnosno Hercegovinom, hereceg Stefan Vukčić Kosača.

Utvrđenje koje podseća na zamkove kakve su opsedale aždaje i u kojima su bivale zatočene bespomoćne princeze, nastalo je na ostacima prvobitnih ilirskih, a zatim rimskih utvrđenja. U vreme hercega Stefana, kao i, ovde rođene poslednje bosanske kraljice Katarine Kosače -Kotromanić, ovo zdanje bilo je gradska palata, opasana tvrdim bedemima, s karakterističnim nazubljenim vrhovima koji su i danas vidljivi.

Nakon što su je 1473. godine Turci osvojili, znatno su je proširili i posed je postao rezidencija kadije. Sa vrha se može uživati u spektakularnom pogledu na dolinu Neretve, a mesto je kao stvoreno za izlet; poneti sendviče i omiljena pića, pustiti mašti na volju, naročito uz decu (a što da ne i odrasle) koja će izigravati viteze, aždaje ili savremene, borbene deve i ovde provesti ceo dan. Budući da tvrđava nije uređena, nema vodiča i ulaz se ne naplaćuje, ova ideja zvuči još primamljivije.

Kuća i muzej Velagićevina (1766. godina)

Ispod puta kroz čaršiju koji vodi ka tekiji, na malom rečnom ostrvu nalazi se kompleks kuća i muzej braće Velagić, sa propratnim objektima, sagrađen davne 1766. godine. Stambeni deo je, u tradicionalnom turskom stilu okrenut ka dvorištu, dok je fasada okrenuta prema reci i okruženju. U sastavu ovog kompleksa je i muzej, otvoren od maja do oktobra, u kome je izložena bogata zbirka predmeta i knjiga iz tog perioda.

Porodica Velagić se, inače, još od osmanskog doba bavi pčelarstvom. Med izvanrednog kvaliteta i danas prave na tradicionalan način, pa ne treba propustiti priliku i prilikom posete se počastiti bar jednom teglom ovog zdravog i ukusnog proizvoda.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog je sagrađena 1892. godine, a osveštao je mitropolit Serafim Perović  1893. na Veliku Gospojinu. I dan danas na Veliku Gospojinu biva veliki sabor kao da je slava hrama. Pored crkve u Blagaju, Srbi su napravili i svetosavski dom, parohijski dom i stan za učitelje.

Svetosavski dom u Blagaju, u kome su se organizovale zabave imao je binu, zavese i kulise. Napravljen je 1907. i u to vreme zbog nedovoljnog školskog prostora služio je i kao škola. Najsvečanije je bilo na Savindan. Svetosavski dom je neposredno nakon Drugog svetskog rata pretvoren u Dom kulture. Danas je tu smješten Mjesni ured Blagaja.

Carska džamija i Karađoz – begova ćuprija

U Blagaju posetioci još mogu obići i džamiju posvećenu sultanu Sulejmanu, takozvanu Carsku džamiju, sagrađenu 1520. godine, koja se smatra veoma lepom, kao i most, Karađoz – begovu ćupriju izgrađenu 1570. godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Blagaj
Rent-A-Car - BlagajIzleti/Ekskurzije - Blagaj
Drugi gradovi Centralna Hercegovina