Destinacije :: Centralna Hercegovina ::

Svega 20 kilometara od istorijskog grada Konjica, znamenitog po svojoj Kamenoj ćupriji i drvodeljama, nalazi se jedno od najlepših jezera Bosne i Hercegovine – Boračko jezero. Ne bez razloga, Boračko jezero naziva se „gorskim okom“ i pravim planinskim jezerom, iako se nalazi na visini od svega 400 metara nadmorske visine. Razlog ovome je što ovo prirodno jezero zahvata udolinu okruženu nekim od najviših, ali i najlepših planina Hercegovine: Prenjem, Visočicom i Bjelašnicom.

Sama priroda ovde je veličanstvena i ima sve lekovite i blagotvorne uticaje vazdušnih banja, a sa gustom, pretežno četinarskom vegetacijom, njena okolina lako vas može podsetiti na more, ili na divne prizore jonskih ostrva.

Ovo glacijalno jezero ima oblik nepravilne elipse, sa dužinom jezerske obale od oko 2,4 kilometra, dok je samo jezero dugačko čak 786 metara. Izuzetno je primamljivo za kupače i veliki deo obale čine uređene plaže, pa se leti ovde stvara prava „morska“ atmosfera, a voda je fantastične zelenkaste boje i veoma bistra i prozirna čak do dubine od 8,3 metra.

Pastrmka je zaštitni znak kafana na obali Boračkog jezera

Ovo jezero svoju vodu dobija od bistrog planinskog potoka sa kojim deli i ime, dok iz njega ističe Šištica, zaslužna za pravu atrakciju. Naime, ova reka se survava u Neretvu spektakularnim vodopadom visine 30 metara. Odlična pastrmka zaštitni je znak kafana na obali Boračkog jezera i jedan od razloga što je ovo jezero o kome pričaju i mnogobrojni pecaroši i strastveni ribolovci. Ipak, ovde treba probati i rakove, posebno ako nikada niste imali priliku za to.

Boračko jezero je odlično povezano sa obližnjim Mostarom i Sarajevom

Boračko jezero je povezano relativno dobrim putem sa Konjicem, pa se do njega može stići za oko pola sata vožnje, a blizina Mostara i Sarajeva učinila je da jezero postane jedna od najatraktivnijih letnjih destinacija za lokalno stanovništvo. Uz obalu jezera i na putu do njega izgrađeno je dosta hotela i drugih smeštajnih objekata, pa možete uživati i u većem komforu ukoliko želite da produžite svoj boravak, mada je pravi način da se ova priroda iskusi i neki od mnogobrojnih kampova na obalama.

Ovo izletište obično obogaćuje posetu Konjicu, ali i Mostaru ili Sarajevu, a može biti i obrnuto: ukoliko odaberete da svoj odmor provedete na ovom mestu, svakako ćete uživati u obilasku istorijskih i kulturnih znamenitosti ovih starih gradova, ali i njihovoj gastronomskoj ponudi, tradicionalnim specijalitetima i naravno – odličnom provodu, žurkama i izlascima.

Boračko jezero je pravi raj za sve ljubitelje vrhunskih prirodnih lepota

Prirodni resursi jezera upregnuti su u turistički razvoj, a sa sve većim ulaganjima u očuvanje životne sredine i ekološku svest, i ovo jezero – kao i veliki deo Bosne i Hercegovine postaje pravi zeleni dragulj vredan posete. Ono što je pravi potencijal planinskih jezera, brzih reka i potoka su naravno rafting i kajakarenje. Svakako obilazak visokih planina pešačkim stazama i osvajanje vrhova visokih preko 2.000 metara predstavljaju pravu novinu čak i za iskusne planinare.

Ulaz na većinu plaža Boračkog jezera se naplaćuje po vozilu i to oko 5 evra, a različite plaže mogu vam ponuditi različite sadržaje i različitu posećenost – od najmanje plaže omiljene porodicama na kojoj je mali restorančić sa uređenom baštom, u blizini izviđačkog kampa, preko većih i prometnijih plaža na kojima možete i kampovati, dok je plaža ispred bungalova pravo mesto za sportske aktivnosti ili organizaciju turnira, jer se ovde nalazi više sportskih terena. Kafići, roštilj, poneka prodavnica i sportski sadržaji, bogata priroda i predivna voda čine i više nego dovoljnu ponudu ovog skrivenog dragulja Hercegovine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Boračko jezero
Rent-A-Car - Boračko jezeroIzleti/Ekskurzije - Boračko jezero

Drugi gradovi Centralna Hercegovina