Destinacije :: Centralna Hercegovina ::

Čitluk, apartmani hoteli vile Bosna i Hercegovina 2017

Brotnjo je visoravan na jugozapadu Bosne i Hercegovine i prostire se od prelepog grada Mostara, čitavom dužinom plodne Neretve na jugozapadu ka gradovima na severozapadu i jugu. Administrativni centar čitave ove oblasti je grad Čitluk.

Brotnjo se u starim dokumentima pominje pre skoro VII vekova. Da nije Brotnja ne bi naravno bilo ni njegovog adminstrativnog centra – Čitluka, ali bi još manje bilo kvalitetnog vina i duvana – poljoprivrednim tvorevinama vrhunskog kvaliteta s kojima su i uz pomoć kojih odrastale generacije lokalnog stanovništva.

Od Čitluka do Ozrena

Severozapadno od Brotnja prostire se prekrasna planina Ozren, na koju se pruža veličanstveni pogled zbog najvišeg vrha u okolini. Od Čitluka do Ozrena širi se čitav niz sela Greda, Ograđenici, Blatnica, Čerin i ostali plodni vinogradi koji su svoje mesto pod suncem našli upravo ovde.

Kratka istorija Čitluka

Samo mesto počinje sa razvojem 30-ih godina XX veka kao administrativni centar čitave oblasti. Čitluk je jedno od retkih mesta u Bosni i Hercegovini koji se može pohvaliti istim brojem stanovništva pre i nakon rata. Čitluk je danas mesto koje poseduje osnovnu i srednju školu, a ujedno je i administrativni centar čitavog ovog kraja, kao i ekonomski, kulturni i sportski centar koji okuplja svake godine veliki broj turista i posetioca.

Za razliku od grada sa početka XX veka, Čitluk se danas razvija u nešto drugačijem svetlu. Za razliku od centra mesta Čitluk koje obiluje porodičnim kućama sa velikim baštama, periferije su uglavnom popunjene blokovima zgrada sa modernim stanovima i drugačijom arhitekturom koju nam donosi infrastruktura današnjice.

Klima je idealna za uzgoj raznog voća i povrća

Mediteranska klima krajnje je povoljno uticala na ovaj deo zemlje. Topla leta, blage zime i dugi sunčani dani kojima obiluje Čitluk i Brotnjo podarila su im slatko voće poput grožđa, smokva, narandža i badema, a masline i dalje ostaju jedna od namirnica koje najboje uspevaju ovde i koje turisti rado kupuju u velikim količinama.

Čitluk je čuven po proizvodnji kvalitetnog vina

Mediteranska klima i plodno tle Neretve uveliko daruju ovaj kraj najboljom vinovom lozom u regionu. Od ove loze pravi se vino vrhunskog kvaliteta i to od autohtonih sorti Žilavke i Blatine, koje se proizvode od vina iz Kamenih vinograda.

Jedinstvena prirodna tvorevina – Kameni vinogradi

Jedinstvena prirodna tvorevina ovog kraja su svakako Kameni vinogradi stari 25 godina. Smešteni su u južnom delu Brotnja na putu od Čitluka ka Žitomislićima. Mesto je apsolutno neverovatno budući da vinova loza ovde uspeva maltene u kamenoj pustinji i to na površini od skoro 100 hektara.

Žilavka koja se dobija iz ovih vinograda prepoznatljiva je po visokom sadržaju šećera, a iz nje se dobija i čuveno kameno vino koje broji tradiciju dužu od četvrt veka.

Međugorje – Grad katoličkih hodočasnika

Svi posetioci Čitluka svakako bi trebalo da svrate i samo nekoliko kilometara južnije do Međugorja – mesta kojeg godišnje posećuje veliki broj gostiju. Prema nekim podacima Međugorje je do sada obišlo više od 20 miliona katoličkih hodočasnika iz čitavog sveta. Međugorje je najpoznatije po takozvanom ukazanju i porukama Device Marije, koja se prikazala deci. Svakako bi trebalo posetiti i glavni hram u Međugorju, a to je crkva Svetog Jakova koja je izuzetne lepote.

Dani berbe grožđa u Čitluku

Jedinstvena turistička atrakcija u Čitluku je svakako i festival Dani berbe grožđa sa tradicijom dugom čak 60 godina. Svake godine u jesen uz folklor, pesme i igre predstavljaju se proizvodi od grožđa, kvalitetno vino i voće… Stoga, ukoliko ste ljubitelj dobrog vina i ukusnog voća, ne propustite da posetite Čitluk na jesen.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Čitluk
Rent-A-Car - ČitlukIzleti/Ekskurzije - Čitluk

Drugi gradovi Centralna Hercegovina