Destinacije :: Romanija ::

Kada bi bilo neophodno birati koja od planina u Republici Srpskoj je najlepša od svih, najposećenija, najbogatijih sadržaja i najgostoljubivija, to bi svakako predstavljalo mučenje za žiri. Pa ipak, sigurno je da bi Jahorina, centralna planina sarajevskog kraja, koja se završava u samom gradu, ušla u uži izbor.

Pripada dinarskom planinskom sistemu. Dužina dominantnog masiva koji nema jasnih međa, kao ni jasne granice između okolnih planina, Prenja, Bjelašnice, Treskavice i Zelengore je između 25 i 30 kilometara, dok mu je širina između 5 i 15 kilometara.

Ogorjelica - Najviši vrh Jahorine (1916 mnv)

Najviši vrh ove planinske dive zove se Ogorjelica, nalazi se na nadmorskoj visini od 1916 metara i izuzetno je popularna destinacija za ljubitelje skijanja i drugih zimskih sportova, alpinizma i planinarenja, kao i pojedinih ekstremnih sportova, na primer paraglajdinga.

Sneg se na Jahorini zadržava čak 180 dana godišnje

Zahvaljujući klimatskim uslovima sneg se na Jahorini zadržava čak 180 dana godišnje, što pogoduje razvoju zimskog turizma. Ipak, ne bi bilo fer zapostaviti božanstvene lepote ove planine ni tokom ostalih godišnjih doba.

Na Jahorini postoji čak stotinjak vrela i izvora

Budući da je geološki sastav planine takav da ne propušta vodu, ovde se prepliću vodeni tokovi koji potiču iz čak stotinjak vrela i izvora, te teku ka rekama Miljacki, Prači i Željeznici. Hladna, brza i čista voda jahorinskih potoka i reka bogata je ribom, pa se na njima često mogu sresti zadovoljni strastveni ribolovci, kako sa osmehom na licu vade potočnu pastrmku, klena, krkušu, lipljana i mladice, dok se mogu pronaći i rečni rakovi.

Jahorina – Raskošna priroda od koje zastaje dah

Raskošna priroda od koje zastaje dah, ispresecana je i mnogim šumskim i planinskim stazama, koje vode kroz mirisne i šarene livade i pašnjake, pa se sladokusci mogu sladiti divljim borovnicama, brusnicom, malinom, kupinom, jagodom, poznavaoci trava mogu uživati u branju nane, lincure, kantariona, maslačka, zove, a oni koji znaju da razlikuju otrovne od neotrovnih gljiva, takođe kući mogu otići sa bogatim ”plenom”. Ne samo pešačke, već i biciklističke staze, pored livada i pašnjaka, vode i kroz šume, koje na Jahorini zauzimaju veliko prostranstvo.

Tu su četinarske šume jele, smrče i omorike čija smola svojim mirisom osvežava i krepi organizam, a tu su i šume bukvi, hrasta i čuvenog gorskog javora, po kome je Jahorina i dobila ime. Do promene iz v, u Javorina u h, Jahorina, došlo je pod uticajem Turaka. Pri vrhu, šuma postaje ređa sa poleglim stablima kleka, dok je na najvišim vrhovima ova lepotica obrasla mahovinom.

Na Jahorini živi veliki broj divljih životinjskih vrsta 

Jahorina nije privlačna samo ljudima. Veliki broj divljih životinjskih vrsta na njoj je pronašao svoj dom i sigurnost. Među njima su i neke veoma retke vrste kao što su medved, vuk i lisica, a tu su i srneća divljač koja je rasprostanjena po celoj plaini, divlje svinje, divokoze, jazavac, divlje mačke, zlatne i kune bjelice, zečevi i vidre kraj potoka i reka. Među pticama Jahorinu stalno nastanjuju jastreb i orao, dok na nju svraćaju ptice selice, kao što su lještarka i tetreb, na svom putu za jug.

Arheološka nazališta na Jahorini

Na teritoriji planine postoji nekoliko lokaliteta sa ostacima starih, srednjovekovnih gradova, a tu su i delovi negdašnjih nekropola. Oni svedoče o tome da su ovi krajevi nekada bili raskršće važnih puteva, ali i centar zemlje Pavlovića jedne od najmoćnijih i najuglednijih porodica srednjeg veka na ovim prostorima. Među njima su i nedovoljno istraženi ostaci grada Pavlovca kod reke Prače, za koji se smatra da je izgrađen 1415. godine.

Izvor vode Kiseljak

U blizini ove reke postoje i dva izvora mineralne vode, od kojih se jedan zove Kiseljak, i kraj koga su nađeni ostaci cevi rimskog vodovoda i keramike, što svedoči o tome da su verovali u njenu lekovitost, o kojoj postoji i narodno predanje.

Postoji još jedan zamak čiji se ostaci mogu videti u ovim krajevima, na vrelu Paljanske Miljacke, koji je nekada pripadao čuvenoj srpskoj despotici Jerini, ženi Đurađa Brankovića. Veruje sa da su tu u maloj nekropoli sahranjeni gospodari zemlje Pavlovića. Na jednom nepristupačnom mestu, postoje ostaci još jednog starog grada Litovca, za koji su vezana predanja o Starom gradu – Hadiđedu, gde se nekada kovao novac za srednjovekovnu bosansku državu.

Interesantni lokaliteti koje možete posteiti dok boravite na Jahorini

Ljubitelji prirode istraživačkog duha verovatno će uživati i u jednoj od nekoliko pećina koje su takođe deo ove veličanstvene planine. Orlovača je jedna od njih, i prema mišljenju nekih stručnjaka spada u jednu od najlepših pećina bivše Jugoslavije. Visoko u stenama mitske gore Romanije nalazi se Novakova pećina, čuvena po hajduku Starini Novaku, zatim pećina u Bogovićima, Litovac u koritu Miljacke, te pećina Lednjača iz koje se još odavno vadi led u vreme letnjih vrućina.

Skijanje na jahorini

Od kad su skije prvi put upotrebljene na Jahorini 1923. godine, na visoravni Vukelina voda, bilo je jasno da je ova planina kao stvorena za ovaj, i njemu srodne sportove, kao što su snoubording, skijaško trčanje, sankanje, klizanje, noćno skijanje i drugi.

Rajska dolina (ili Repušin do)

Repušin do, zbog popularnosti koju je stekao među skijašima, meštani su prozvali Rajska dolina, a o bogatstvu, lepotama i pogodnostima ove planine najbolje govori činjenica da je 1984. godine izabrana za jednu od domaćica Zimskih olimpijskih igara održanih na planinama u okolini Sarajeva. Na Jahorini su se takmičile uglavnom ženske ekipe.

Ski centar Jahorina poseduje 20 km ski-staza

Na ovoj planini svoje prve „korake“ na snegu napravili su mnogi olimpijci i reč o njenoj lepoti i darovima proneli širom sveta. Zahvaljujući 20km uvek odlično pripremljenih i održavanih staza, kao i 2 šestoseda, 4 ski-lifta i 3 dvoseda koja svakog sata mogu da prevezu više oko 10.000 skijaša, kao i bogatoj sportskoj i rekreativnoj, zatim kulturno umetničkoj ponudi, smeštajnim kapacitetima, zabavi i razonodi, Jahorina je poznata, znana i rado posećivana, kao jedan od boljih skijaških centara u čitavoj Evropi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Jahorina
Rent-A-Car - JahorinaIzleti/Ekskurzije - JahorinaDrugi gradovi Romanija