Destinacije :: Banjalučka regija ::

Laktaši smeštaj apartmani hoteli vile Bosna i Hercegovina 2017

Na severozapadu Bosne i Hercegovine, odnosno severu Republike Srpske, na oko 40-ak kilometara od granice sa Hrvatskom, nalaze se sve poznatije mesto Laktaši. Neposredna blizina Banja Luke, jedinstvena prirodna okolina potkozarja, zanimljivo kulturno nasleđe i banjski turizam čine Laktaše sve atraktivnijom turističkom desitnacijom.

Ovaj gradić sa oko 5.000 stanovnika kulturno je i privredno sedište istoimene opštine, a društvo mu čine još i Trn, Aleksandrovac, Kriškovci i Slatina. Kao i kroz Banja Luku, i kroz Laktaše protiče zeleni Vrbas, a najveći deo ovog grada leži na padinama Kozare.

 

Reka Vrbas

Najveća reka na ovom područuju – Vrbas, sa mnogobrojnim brzacima, slapovima ali i „mrtvajama“ i močvarnim delovima nudi velike mogućnosti za aktivan i rekreativan odmor, ljubitelje sporta i odmora na vodi. Posebno su atraktivna ušća, na kojima se brojne pritoke ulivaju u Vrbas – Bukovica, Turijanica, Osorna, Klašanička reka, da navedemo samo neke.

Trnsko jezero

U Trnu i Aleksandrovcu nalaze se i dva veštačka jezera, a Trnsko je posebno lepo uređeno, i ima bogatu turističku ponudu. Takođe, Laktaši i dolina Vrbasa izvanredno su pogodni za izlete, kampovanja i ribolov u okrilju očuvane prirode, gde još možete videti stare vodenice.

Kratka istorija Laktaša

Sam geografski položaj ovog mesta čini ga pravim raskršćem saobraćajnica koje vezuju zapadnu Evropu sa Jadranskim morem, a danas kroz ovaj rad prolazi magistralni put M16 – koridor koji se svojim velikim delom poklapa sa starim rimskim drumom koji je povezivao Solin (u blizini Splita) i Sirmium, današnju Sremsku Mitorvicu.

Zna se da je na ovom mestu bilo stanovnika još tokom kamenog doba, a arheološka nalazišta ovog perioda razbacana su po niskim brežuljcima na obalama reka, a jedno ovakvo nalazište postoji i u samom centru Laktaša, na današnjem Banjskom brdu. Ovo je najbogatije arheološko nalazište čitave opštine, sa nalazima iz mlađeg paleolita, sa zbirkom kremenih alatki i rezala.

Nalazi ukazuju na to da su stanovici Laktaša iz ovog davnog perioda bili pre svega lovci. Inače, čitava oblast pada pod upravu Rima tokom prve decenije nove ere, a istorijski gledano, Laktaši se nalaze na granici provincija Dalmacije i Panonije. O bogatoj kulturi slikovito svedoče i Rimske Terme, pravi velnes centar iz I veka nove ere.

Ovde se nalaze ostaci nekadašnjeg javnog kupatila, a istraživanja i brojni predmeti ovde pronađeni govore da je postojao i „hipokaustum“ odnosno grejni sistem, pa su građani tako uživali u toplim i hladnim kupkama, i drugim blagodetima tople vode. Kako se rimska kupatila smatraju pretečom današnjih fitnes i spa centara, možemo slobodno reći da Laktaši imaju izuzetno dugu tradiciju negovanja duha i tela.

Rimsku vlast na ovim prostorima smenjuju najezde Istočnih Gota, Avara i Slovena, da bi početkom XII veka ovaj prostor potpao pod vlast Ugarskih kraljeva. Kasnije, Laktaši su, kao i veliki deo Balkanskog prostora tokom XVI veka pao pred najmoćnijom carevinom tadašnjeg sveta: Otomanskom imperijom.

Posle odlazaka Turaka, ova mala, ali zanimljiva opština u doba Austrougarske monarhije postaje dom Italijanskih i Nemačkih, ali i Poljskih i Ukrajinskih porodica, koje sa sobom donose nove tehnologije i podižu zanatsku i industrijsku razvijenost područja. Turbulentni XX vek smenjuje kraljevine i države na prostoru Balkana, a Laktaši prolaze kroz pravu revitalizaciju krajem osamdesetih godina – da bi danas ovo bila jedna od najatraktivnijih opšitna sa natprosečno razvijenom privredom.

Jedan od velikih simbola Laktaša je Spomen Česma koja je restauirana tokom jeseni 2012. godine, a podignuta je u 1932. godine, u spomen na Bana Milosavljevića, velikog graditelja i reformatora svoga vremena. U to doba podiguta je i prepoznatljiva zgrada Banje Laktaši, koja i danas radi kao vrhunski spa centar sa bogatim sadržajima, zasnovanim na termomineralnim vodama.

Banja Slatina

Drugi zdravstveni kuriozitet ovog područja je Banja Slatina, čije je centralno vrelo otvoreno 1931. godine, a sama zgrada je zbog svoje osobenosti i lepote zaštićena kao kulturno dobro. Unutar samog vrela nađeni su novčići iz rimskog doba koji su bili prvi signal da je ovo područje bilo naseljeno još od davnina.

Hram Pokrova presvete Bogorodice

Ipak, najupečatljivija građevina Laktaša je Hram Pokrova presvete Bogorodice, podignut 2007. godine. Ova veličanstvena građevina jedna je od najvećih u okruženju i spada među najlepše pravoslavne svetinje novijeg vremena. Podatak da je kupola hrama visoka 26 metara, a da krajolikom dominira zvonik koji joj parira visinom, govori o grandioznosti ovog poduhvata. Veliki ikonostas nosi likove 66 svetaca, a unutrašnjost crkve bogato je intarzirana ručnim rezbarijama.

Stara Crkva (1745. godina)

Najstarija crkva u okolini Laktaša sačuvana je iz 1745. godine, i smatra se najznačajnijim spomenikom narodne kulture, jer je u pitanju crkva-brvnara. Posvećena je Rođenju presvete Bogorodice, a poznata je i naprosto kao „Stara Crkva“. Do ove crkve najbolje je krenuti na izlet, i uživati u predivnom šumskom ambijentu sela Malo Blaško. Udaljena je oko kilometar ipo od banje Slatina, i jedna je od omiljenih destinacija šetača.

Italijanska crkva u selu Mahovljani i ukrajinska crkva u selu Devetina

Dve interesantne crkve nalaze se u selima u okolini Laktaša, italijanska crkva u selu Mahovljani i ukrajinska crkva u selu Devetina, koje su zaštićene kao spomenici kulture. Poseban kuriozitet nalazi se u porti ukrajinske crkve, podignute 1936. godine. Devet kamenih, monolitnih stena u dvorištu crkve, kojima se ne zna poreklo niti vreme nastanka navodno su dali ime ovom selu – Devet-ina. Ipak, ovu neobičnu crkvu posećuje mnogo više poklonika, kako zbog neobične istorije i kulturne vrednosti, tako i zbog samih kamenova za koje se veruje i da imaju neobične, isceljujuće moći.

U Laktašima se održava i nekoliko interesantnih manifestacija

Predivna okolina Laktaša prava je osnova za rad planinarskih i ekoloških društava, pa se možete upustiti u razne aktivnosti poput planinarenja, orijentiringa, biciklizma, alpinizma, markiranja i učestvovanja u pravljenju planinarskih i biciklističkih staza. Laktaši su i dom više desetina manifestacija, od velike letnje manifestacije Laktaško Leto, do dana vina, salona stripa, izložbi starih automobila i motorijade.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Laktaši
Rent-A-Car - LaktašiIzleti/Ekskurzije - Laktaši
Drugi gradovi Banjalučka regija