Destinacije :: Centralna Hercegovina ::

Mostar, apartmani hoteli vile Bosna i Hercegovina 2017

“Kada čovek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svetlost.” - napisao je Ivo Andrić kome je, poput mnogim svetski priznatim piscima Mostar bio grad koji je budio inspiraciju i kome se trebalo diviti. Razlog zašto je upravo Mostar bio muza mnogim piscima možda leži u njegovoj jedinstvenosti, lepoti čiste Neretve koja protiče kroz njega ili u njegovom političkom i kulturnom značaju.

Mostar se nalazi na prostranoj dolini, osunčanoj većim delom godine, na nadmorskoj visini od oko 60 metara. Ponosno stoji na pregibu ravničarske i planinske regije Hercegovine. Ovenčan je planinama Prenja, Veleža i Čabulje koje se iznad ovog grada uzdižu kao kakvi zaštitnci i čuvari svega lepog što predstavlja Mostar. Nadaleko hvaljena po svojoj lepoti, Neretva protiče kroz sam centar Mostara deleći grad na dva dela.

Mostar se danas uvrštava u deo UNESCO kulturne baštine, a najreprezentativniji je primer preplitanja i mešanja zapadne i istočne kulture.

Kako je Mostar dobio ime?

Naselje Blagaj je bilo poprište sveukupne političke moći od doba ilirskih plemena pa sve do turskog osvajanja. Sredinom XV veka Mostar je bio tek maleni gradić sa još manjim drvenim mostom na obalama Neretve. Čuvari ovo mosta nazivani su mostarima, a upravo po njima je grad i dobio ime. Plodna dolina predivne Neretve predstavljala je izvanredno mesto za osnivanje grada te će Mostar 1482. godine postati administrativni i vojni centar Otomanskog carstva. Stari deo Mostara nastavio je da raste oko kamenog mosta koji se naziva Starim mostom izgrađenim 1566. godine.

Stari most (XVI vek)

Na mestu gde je nekada stajao nejak drveni most koji je sa obe strane bio pričvršćen za kule na kojima su stajali mostari, podignut je Stari most – prepoznatljiv simbol Mostara i jedna od njegovih lepših građevina. Sagrađen je sredinom XVI veka, a delo je graditelja Hajrudina.

Deo grada oko starog mosta idealan je za šetnju, a sam most je od vajkada bitna atrakcija u gradu. Lučni most pruža osećaj izvesne melanholije i šarma starih vremena u kome je podignut i na kome i danas ponosno staji kraseći Stari grad. Šarm starog grada i dela oko Neretve zarobiće vas u potpunosti pa vam u šetnji ovim delom grada mogu proteći sati a da niste ni svesni toga.

Carinski most (1916. godina)

Carski most prvobitno je bio zamišljen za železnički i pešački saobraćaj. Po originalnom projektu, Carinski most je trebalo da raspolaže kućicama za naplatu mostarine i kioscima. Sama izgradnja mosta počinje u netipičnom periodu – u jeku Prvog svetskog rata, godine 1916. Većinu radova izvodili su austrougarski vojnici zbog nedostatka radne snage usled nestašice. Most je nosio ime po Ivo Lola Ribaru i bio je srušen tokom rata u periodu od 1992 – 1995. godine. Obnovljen je 1995. godine.

Kule Tara i Halebija

Kule Tara i Halebija skoro da su pripojene Starom mostu i kao da čine jednu arhitektonsku celinu. Kao da na razglednicama jedno bez drugog ne bi bilo moguće. Podsećaju na čuvare izgrađene od kamena. Tara se nalazi na istočnoj obali, a Halebija na zapadnoj.

U Halebiji se svojevremeno nalazio zatvor na nižim spratovima dok su na višim bili čuvari. Korišćena je takođe i kao osmatračnica. Kula Tara je pravi arhitektonski biser kružnog oblika. Za vreme Otomanskog carstva služila je kao skladište za municiju, a njeni zidovi deblji su više od 3 metara. Podignuta je davne 1676. godine.

Sahat – kula

Smeštena na obali Neretve u Starom gradu, Sahat – kula, baš kao i Stari most može se smatrati autentičnim simbolom Mostara. Osnova Sahat – kule je četvrtasta i veličine oko 4 metara a visoka je čak 15 metara. Smatra se da je sagrađena sredinom XVII veka, a postoji i zapisi da se zvona sa ovog sata čuju čak i do tri sata hoda dalje.

Kriva ćuprija

Maleni most zavarava svojom veličinom svakog turistu i meštana. Naizgled potpuno malen most postao je jedan od najvećih mostova u kulturološko-istorijskom miljeu Evrope. Nalazi se na reci Radobilji u blizini njenog ušća u Neretvu. Njegovu takozvanu veličinu hrane i činjenice da su, pored toga što je najstariji lučni most u Mostaru, mnoštvo pojedinosti vezanih za njegovo nastajanje ostale prava nepoznanica.

Poplave 2000. godine uništile su ovaj most, ali je rekonstrukciju istog započego UNESCO i projekat je završen 2001.godine. Ova minijaturna verzija, koja se čini skoro pa kao maketa Starog mosta, podignuta je 1588. godine – čak osam godina pre izgradnje Starog mosta.

Karađoz-begova džamija (1557. godina)

Izgrađena 1557. godine, Karađoz-begova džamija je interesantna građevina islamske arhitekture i danas predstavlja atrkaciju velikog broja turista koji posećuju Mostar. Predstavlja najlepše i najznačajnije zdanje obredne arhitekture u orijentalnom stilu. Delo je turskog arhitekte Kodža Mimar Sinana.

Nad džamijom je velika kupola koju je moguće videti iz različitih delova grada, a unutrašnjost je četvrtaste osnove i bogato ukrašena arabeskama i floralnim motivima. Minaret je prilično visok i lepo ukrašen. Džamija je tokom Drugog svetskog rata uništena, a pogotovu njen minaret, ali je već 2004. godine potpuno obnovljena i otvorena za posete.

Španski trg i stara Gimnazija

Španski trg je središnji gradski trg Mostara, a najpoznatija građevina na njemu je bez sumnje Gimnazija. Ova gimnazija smatra se jednom od najlepših građevina iz austro-ugarskog perioda te stoga i ne čudi činjenica da je njena adresa upravo Španski trg, br 1. Ova gimnazija nekada je nosila imene poznatog srpskog pesnika Alekse Šantića koji je rođen u Mostaru. Odlikuje se raskošnom fasadom u neo-mavarskom stilu po ugledu na predivnu Alhambru (kraljicu španske mavarske arhitekture).

Aleksa Šantić – Čuvena sevalinka Emina

 

Bišćevića kuća i sokak (XVII vek)

Bišćevića sokak je poznata ulica u kojoj se nalazi važan primer stambene arhitekture iz XVII veka – Bišćevića kuća koja je takođe poznata i kao Bišćevića ćošak. Kuća stoji na dva visoka kamena stuba, pa podseća na bajkoviti čardak. Smeštena je na istočnoj obali Neretve i predstavlja najsmelije zamišljeno arhitektonsko delo gradnje iz turskog perioda.

Musilbegovića kuća (XVIII vek)

Smeštena u blizinu Karađoz-begove džamije, ovaj stambeni objekat najmonumentalniji je spomenik arhitekture otomanskog carstva u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je početkom XVIII veka, a dograđena krajem XIX po uzoru na slične stambene arhitektonske poduhate u Istanbulu. Posetiocima je ovaj spomenik otvoren za posete i razgledanje muzejske postavke, a ovde ćete moći i da degustirate tradicionalna pića i kolače i to u sasvim originalnom ambijentu.

Kajtazova kuća

Kajtazova kuća još jedan je očuvan primerak gradske stambene arhitekture Mostara iz turskog doba. Kuća sačinjava kompleks dve kuće – jedne za muškarce i druge za žene. Visoki kameni zidovi uzdižu se ponosno da bi sačuvali intimu od spoljašnjih pogleda i zaštitili od sunca. Enterijer je šarenolik, sa prelepim tepisima i mnoštvom knjiga na arapskom. Kajtazova kuća otvara svoja vrata mnogobrojnim radoznalim posetiocima.

Gradski park Zrinjevac

Gradski park Zrinjevac mnogo je više od običnog parka. Ovaj park svojom lepotom mami na stotine posetilaca svakodnevno i omiljeno je mesto okupljanja dece i mladih. Na letnjim terasama kafića oko parka moguće je uživati u popodnevnoj kafi sa osobom koju volite i pružiti sebi dozu hedonizma koja je svima potrebna.

Pored mnogobrojnih mostova po kojima je Mostar poznat i obiju gradske i sakralne arhitekture, kada obiđete sve ove spomenike odvojite još jedan sat svog vremena za uživanje na obalama prekrasne Neretve. Mostar je grad zbog kojeg su pisani hvalospevi, ali svu svoju slavu i lepotu nesumjnivo duguje ovoj reci na kojoj tako spokojno leži.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mostar
Rent-A-Car - MostarIzleti/Ekskurzije - Mostar

Drugi gradovi Centralna Hercegovina