Destinacije :: Oblast Mrkonjić grad ::

Mrkonjić grad smešten je podno planine Lisine, koja svojim vrhovima ne prelazi 1500 metara nadmorske visine, u središtu zatalasane visoravni okružene obroncima Grabeža, Ovčare i Dimitora, kroz koju protiču reke Sana i Pliva. Grad se nalazi na važnoj raskrsnici puteva, i o njegovoj dugoj istoriji svedoče arheološka nalazišta, spomenici i srednjovekovne tvrđave u njegovoj okolini, kao i nekoliko nekropola i brojni stećici.

Mrkonjić grad se nalazi 50-ak km južno od Banja Luke, i odavde se možete upustiti i u obilaske drugih gradova u blizini. Sam grad danas ima nešto više od 20.000 stanovnika, i poslovni je, obrazovni i kulturni centar ove regije.

Kratka istorija Mrkonjić grada

Pravi razvoj ovog mesta počinje davne 1593. godine, kada Kizlar-aga Đukanović, turski velikaš rodom odavde, podiže vakuf na mestu pogibije svog oca. Kizlar, ili Krzlar-aga, kako ga ovde zovu, imao je sudbinu sličnu mnogim neimarima Bosne, usotalom kao i najčuveniji među njima Mehmed-paša Sokolović.

U ranom detinjstvu otet iz svoje kuće i odveden u janičare, ali on nikada nije zaboravio svoje poreklo i rodno mesto, i kao veliki aga podigao je ovu usputnu mahalu na nivo pravog gradića. Uz vakuf, ovde je podignuta i džamija, musafirhana, odnosno usputno svratište za putnike i karavane, koji je bio toliko veliki da je imao čak 20 dimnjaka, kao i hamam, brojne dućane, mekteb i vodovod, kojim je grad snabdevan čistim vodama lisinskih izvora.

Retko koji grad može da se pohvali ovako preciznim podacima o svojim počecima kao što je to sadašnji Mrkonjić grad. Posebnim dokumentom koji se čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu , Kizlar-aga Đukanović ostavio je 690 hiljada tadašnjih akči za razvoj ovog mesta posle njegove smrti, sa posebnom namenom musafirhani, u kojoj je svaki putnik mogao bez nakanade biti gost jedan dan.

Mesto je prvo bilo poznato kao Jenidže ili Novo Jajce, da bi uspomena na agu oblikovala i ime mesta u Varcarev Vakuf, pod kojim imenom ga nalazimo u sredonjevekovnim putopisima Evelije Čelebije. Današnji naziv grad duguje sećanju na srpskog vladara Kralja Petra I Karađorđevića, koji je pod pseudonimom Petar Mrkonjić lično učestvovao u podizanju hercegovačkog ustanka 1875. godine.

Ovo je mesto fascinantnih prirodnih fenomena

Od bogate istorije mrkonjićkog kraja, jedino je interesantnije njegovo prirodno bogatstvo. Njegov zatalasani vidik okružuju planine i podbrđa i dva velika hidrološka fenomena – slivovi Vrbasa i Sane. Sa ovakvim prirodnim karakteristikama, ubrzani razvoj eko i etno turizma ne bi trebalo da vas začudi, pa je ceo grad i njegova ponuda usmerena na prelepa izletišta i istorijske spomenike u okolini.

Mrkonjić grad ima i široku ponudu kafana, kafića, barova, kao i poneki noćni klub

Ne izostaje, naravno ni ponuda lokalnih kafana, kafića, barova i poneki noćni klub, a u samom gradu, pored memorijalnog vakufa i stare džamije koja je trenutno pod rekonstrukcijom, možete se prošetati lepim ulicama ovog razuđenog grada i pronaći veoma interesantne suvenire. Pravi razlozi dolaska ovde svakako su dva fantastična izletišta, oba u bližoj okolini samog grada.

Jezero i rekreativni centar Balkana

Jezero i rekreativni centar Balkana nalaze se pored magistralnog puta, na oko 5 km od centra grada, i najatraktivnije je izletište u ovom kraju. Omeđeno pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama, krije dva veštačka jezera izgrađena u drugoj polovini XX veka, koja se napajaju iz planinskih potoka čije izvore, uz šetnju i malo truda možete i videti.

Manji deo jezera ima plaže uređene za kupanje u letnjoj polovini godine, mada su jezera napajana planinskim izvorima, što znači da je voda ovde prilično hladna, pa tek sredinom sezone dostiže temperaturu prijatnu za duži boravak u njoj. Veći deo jezera je divan za plovidbu ribarskim čamcima, i omiljeno je stecište ljubitelja ribolova, prebogato pastrmkom i drugom ribom.

Jezera su nastala na mestu ranijih manjih prirodnih vodenih površina, kojima i duguju svoje ime. Inače, ime Balkana nije vezano, kao što bismo mogli pretpostaviti, za Balkansko poluostrvo, već je izvedeno od turskog naziva za mrestilište ili stanište ribe, Balakhana, koje se zadržalo u svom uprošćenom obliku.

Turistička ponuda rekerativnog centra prilagođena je i letnjoj i zimskoj sezoni, pa vas ovde očekuju i restorani i kafići, sportski tereni, pešačke i biciklističke staze, uređena kupališta i fascinantna priroda, a u zimskom periodu, ovde radi i ski staza sa liftom. Uz to, mnoge padine obronaka pružaju fantastična sankališta, pa ćete se sigurno lepo zabaviti i u zimskim mesecima. Ovde se tradicionlano održava i letnje nadmetanje kosaca, Dani Kosidbe, sa bogatim propratnim folklornim i sportskim smotrama.

Izletište Zelenkovac

Drugo mesto koje prosto morate obići ako se zateknete u okolini Mrkonjić grada je Zelenkovac, udaljen 10-ak km, koji leži na nadmorskoj visini od čak 880 metara. Ovo pravo planinsko odmaralište smešteno je u okviru borove šume kroz koju protiče reka Zelenkovac, na kojoj je tokom vekova izgrađeno petnaestak vodenica.

Baš oko njih je sredinom 80-ih godina XX likovni umetnik Borislav Janković uspeo da ostvari svoj san i iskoristi predeo ove netaknute prirode i postojećih ljudskih građevina preuredi u umetničku koloniju. U najvećoj od vodenica možete videti stalnu postavku njegovih, ali dela drugih umetnika. Zelenkovac je tokom godina postao omiljena destinacija umetnika i izletnika, pa je danas pravi kulturni centar, potpuno izlolovan od saobraćaja i urbanih zagađivača.

Godine 2002. došao je i pod zaštitu države, jer je proglašen ekološkim centrom. Inače, ovde pored izletišta i uređenih mesta za roštilj, balvana i panjeva, možete naći i nekoliko kamp mesta i bungalova koji mogu da ponude osnovne uslove za duži boravak. Zelenkovac je dom mnogih kulturnih i ekoloških manifestacija, likovnih, književnih i umetničkih susreta, tradicionalnih i folklornih priredbi, ali i već nadaleko čuvenog Džez festivala.

U okolini Mrkonjić grada se nalazi prelepa netaknuta priroda

Uz sve ovo, Zelenkovac može biti odlična polazna tačka za obilazak fantastične prirode, kanjona Sane i Sokolice, koje kriju romantične ruševine srednjovekovnih tvrđava Sokol-grada i Prizren-kule, obe obavijene velovima legendi i tajni koje dopiru iz dubina prošlosti. Takođe, Ponor, obale Crne reke, stari grad i jezero Bočac, Baraći, Bjelejaci, izvorište Sane, Mlinište – sve su ovo mesta koja mame posetioce u šetnje i boravak u prirodi.

Svaki izlet biće poseban doživljaj zbog raskošnih pejzaža, lepih i bogatih šuma, pašnjaka, livada i bistrih, zapenušanih reka. Ova priroda nudi i obilje mogućnosti za ljubitelje lova i ribolova, sam grad se nalazi u okviru jednog od najvećih i najlepših lovišta u Bosni, pa očekujte zečeve, srndaće, tetrebe, ali divlje svinje i ponekog – medveda.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mrkonjić grad
Rent-A-Car - Mrkonjić gradIzleti/Ekskurzije - Mrkonjić gradDrugi gradovi Oblast Mrkonjić grad