Destinacije :: Centralna Hercegovina ::

Bosna je zemlja blagoslovena mnogim prirodnim lepotama, visokim planinama, bogatim prelepim oblicima, sa bujnim biljnim i životinjskim svetom, jezerima, potocima i rekama, no njeni darovi ovde se ne završavaju. Iako mnoge zemlje mogu da se pohvale dugačkim obalama, sinjim morima i okeanima koje ih okružuju, mnoge na drugoj strani, nemaju izlaz niti na more niti na okean. Bosna je međutim ipak bolje sreće, pa, iako na prelepom Jadranu leži samo jedan grad, Neum, njegova jedinstvenost, šarm i zeleno prirodno okruženje razlog su više za zahvalnost i zadovoljstvo.

Neum spada među gradove sa najvećim brojem sunčevih sati na čitavom primorju

Neum se, na putu između Dubrovnika i Splita prostire duž morske obale dužinom od 24km. Od otvorenog mora zaklanjaju ga poluostrva Pelješac i Klek, na kojima se kriju božanstvene uvale, lučice, turistička i ribarska naselja. Leta u Neumu su duga i topla, međutim, zahvaljujući njegovom položaju, ovaj gradić je jedan od onih sa najvećim brojem sunčevih sati na čitavom primorju.

Kratka istorija Neuma

Iako se ime ovog grada, u nešto izmenjenom obliku, Neumane, prvi put spominje 533. godine nove ere, na osnovu brojnih arheoloških ostataka iz doba neolita, pa i paleolita, jasno je da je ovaj šumama, vodom, pećinama i životinjama bogat predeo bio nastanjen još od kad je čoveka.

Amfore i drugi predmeti pronađeni ispod površine mora govore u prilog tome da je ova plodna i bogata obala bila nastanjena i tokom helenističkog perioda, a ratoborne Ilire na području Neuma nasleđuju stari Rimljani.

Tokom nešto novije istorije, poznato je da je od 1718. godine Neum bio u sastavu Dubrovačke republike, nakon čega je pripao Turcima. Iz njihovih ruku 1878. godine prelazi, zajedno sa čitavom BIH u ruke Austrougarske monarhije, nakon čega je, do početka II svetskog rata bio deo Kraljevine Jugoslavije.

Sredinom pedesetih godina XX veka počinje turistički razvoj mesta, koji se ni do danas nije prekinuo, te je Neum postao poznata i rado posećena turistička destinacija na plavom Jadranskom moru.

Muzej u Neumu

Na ulazu u muzej, dočekaće vas figure momka i devojke obučenih u tradicionalnu hercegovačku nošnju. U muzeju možete videti fosilne ostatke prastarih bića; biljaka i životinja, kao i eksponate koji datiraju iz doba Rimljana, srednjeg veka, doba vladavine Osmanlija ili predmete iz perioda ustanka.

Gradska galerija Neuma

Posetioci Gradske galerije mogu u Neumu posmatrati i diviti se radovima umetnika, učesnika umetničke kolonije u Neumu, kao i drugih, ukupno preko 500 slika rađenih različitim tehnikama i sa različitim sadržajem. Ova kolonija se svake godine održava tokom juna meseca i u njoj prostorija pored mesne crkve, a neki od njih, sa verskom tematikom, imaju posebno mesto.

Stari Neum

Stari Neum je od obale udaljen 2km. Pored mnogih restorana, kafića i šetališta sa velikim brojem suvenirnica u kojima gosti Neuma mogu uživati i gostiti se, u blizini se nalazi još nekoliko mesta vrednih posete prilikom boravka u ovom bosanskom biseru.

Park prirode Hutovo

Tu je park prirode Hutovo, poznati park prirode i ptičiji rezervat, zatim mesto Hutovo, gde se nalaze ostaci starog, istoimenog grada, sa veoma upečatljivom Hadžibegovom kulom. Na ovom mestu se nalazi i Zavičajna spomen kuća koja je opremljena svim nameštajem i predmetima koje je posedovala svaka hercegovačka kuća tokom prošlih vekova.

Neumske plaže

Neumske plaže su uglavnom sastavni deo hotela ili privatnih smeštaja. Jedna od najvećih je šljunkovita, 400m dugačka plaža hotela Neum. Jedan njen deo je, s obzirom na plićak, pogodan za porodice sa decom. Iza plaže postoji veliki hotelski park, dok je na njenom središnjem delu veliki restoran, koji radi do kasnih noćnih časova.

Posetioci ove plaže mogu iznajmiti ležaljke i suncobrane, kao i uživati u nekom od sportova na vodi kao što su ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci, podvodni ribolov, veslanje, vožnja džet-skijem, podaline, sandoline, gliseri i drugo. Još jedna veća plaža nalazi se između hotela Zenit i Sunce.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Neum
Rent-A-Car - NeumIzleti/Ekskurzije - Neum
Drugi gradovi Centralna Hercegovina