Destinacije :: Središnja Bosna ::

Vlašić je planina koja se ponosno uzdiže u području Travnik, iznad doline predivne reke Lašve, koja ujedno čini i njegovu južnu granicu. Planina je, dakle, smeštena u centralnoj Bosni a njena istočna granica je pritoka Lašve – potok Bila.

Okružena ovim prelepim rekama, vlašička visoravan se ponosno prostire na visinama od 1.000 do 1.500 metara nadmorske visine, a najviši vrhovi planine Vlašić strmoglavo se uzdižu do čak 1.900 metara. Najviši vrh je Paljenik (1933m), a odmah posle njega vrh Vlaška Gromila (1919m). Severna strana planine je pomalo nagnuta te su se tu stvorili brojni tokovi koji su mesto izviranja rečica Ugra i Vrbanje, a obe predstavljaju bitne pritoke reke Vrbas.

Na samoj visoravni Vlašića postoji veliki broj vrela koja u toku toplih letnjih dana presušuju, a veliki delovi Vlašića su pod pašnjacima, livadama i šumom. Bujna vegetacija zastupljena na planini pravi je izazov zaljubljenicima u prirodu i lekovito bilje.

Obavezno probajte čuveni vlašićki sir

Stanovništvo planine Vlašić se u najvećoj većini kao osnovnom privrednom granom bavi stočarstvom. Stoga i ne čudi činjenica da upravo ovde možete probati neke od najukusnijih specijaliteta što se tiče sireva i mesa. Vlašićka visoravan nadaleko je poznata po ukusnom vlašićkom siru. Osim stočarstva, planina je pogodna i za uzgoj pčela.

Pas Tornjak i ovca Pramenka

Tornjak je rasa pasa koji se simbolično vezuje za planinu Vlašić budući da se veruje da je ovde postojala još pre više od 1.000 godina. Ovaj pas je uzgajan tako da bi čuvao stada i meštane od vukova i medveda. Osim odanog Tornjaka, kao simbol planine Vlašić uzima se ovca Pramenka.

Ski centar na Vlašiću

Planina Vlašić predstavlja svojevrsni centar zimskog turizma u Bosni i Hercegovini zahvaljujući odličnoj lokaciji za skijanje, snowboarding i ostale zimske sportove. Takođe, ova planina je i popularna destinacija za letnji i ekoturizam gde mnogobrojni turisti nailaze na brojne izazove u vidu staza za planinarenje i delova planine obraslim u divlje rastinje.

Devečani i vrh Galica predstavljaju atraktivne destinacjie za planinare i imaju odlične i dobro označene staze. Na Babanovcu, koji je sa Travnikom povezan stazom dugom 20 kilometara, postoji poznat zimski sportski centar. Ovaj raspolaže sa 5 ski liftova, stazama za ski šetanje u ukupnoj dužini od 15 kilometara i 4 skakaonice.

Godinama je Vlašić bio poznat i po “Pokal Vlašić Evropa Kupu” koji je ovde održavan čak 30 puta i to na skakaonicama visokim 90 metara na kojoj su nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD.

Takođe, pašnjački predeli obrasli šumama pogodni su bili za pravljenje ski liftova, a danas se koriste za alpsko i nordijsko skijanje, a na hiljade turista ovde nalazi svoj mir i pogodno mesto za veliki broj sportova na snegu uključujući i snowboard i sankanje.

Liftovi koji su vam dostupni su Ugar i Markovac, i oni raspolažu sa kapacitetom od 650 skijaša po satu, dupli sidro-lift Babanovac koji ima kapacitet za čak 2.100 skijaša po satu i mogućnost noćnog skijanja, zatim ski-lift Visovi koji ima kapacitet od 900 skijaša po satu i Baby ski-lift predviđen najmlađim skijašima. Baby ski-lift ima kapacitet od 300 skijaša po satu i opremljen je takođe reflektorima za noćno skijanje te je vidljivost odlična.

Kada je najbolje posetiti Vlašić

Iako se sneg zadržava tek nešto manje od pola godine, na ovoj planini ćete moći da uživate i tokom drugih godišnjih doba. Suncem osunčana planina privlači mnoge turiste koji se mogu smestiti u veliki broj privatnih vikendica, soba, pansiona i hotela na Babanovcu, najvećem zimskom turističkom centru.

U toku letnjih meseci ovde možete planinariti ili se spustiti do neke od predivnih reka koje okružuju planinu poput reke Ugar i njenog izvora. Posetite još i planinarski dom Devečani i popnite se na najviši vrh planine Paljenik koji je na nadmorskoj visini od čak 1.933 metara.

Turisti neretko dolaze na Vlašić zbog kvaliteta vazduha koji pozitivno utiče na krvnu sliku, a pomaže i pri mnogim bolestima, kao i u postoperativnom periodu. Osim zbog zdravlja, zimskih sportova, bujne vegetacije i prekrasnih staza, tursiti dolaze na Vlašić da uživaju u već pomenutom siru i mnogobrojnim specijalitetima koje ćete ovde moći da okusite. I zato, ako se dvoumite gde na odmor, Vlašić obavezno stavite na vrh liste.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Planina Vlašić
Rent-A-Car - Planina VlašićIzleti/Ekskurzije - Planina Vlašić
Drugi gradovi Središnja Bosna