Destinacije :: Prijedorska regija ::

Prijedor se nalazi u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, leži na rekama Sani i Gomjenici u podnožju planine Kozare, čiji obronci svoj uspon ka visoravni Mrakovici i Lisinu počinju na samo 2km od samog centra grada. Prijedor je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i važan kulturni, administrativni i saobraćajni centar.

Grad Prijedor se nalazi na prelepoj lokaciji

Grad Prijedor živi na nadmorskoj visini od 135 metra, na obe obale Sane, najčistije reke u Republici Srpskoj, a podizanju ekološke svesti u minulim godinama posvećuje se sve više pažnje, pa je Prijedor tako postao i ekološki centar Republike Srpske, u kom se održava jedna od najvećih manifestacija posvećenih prepoznavanju i zaštiti izuzetnih karakterisitka ovog podneblja.

Sa izuzetno prijatnom klimom, mnoštvom izletišta, kupališta i sportskih centara, Prijedor pruža pregršt mogućnosti za svoje posetioce. Bilo da ste ljubitelj letnjeg ili zimskog perioda, Kozara, Mrakovica, Sana i njena predivna jezera, mesta su zbog kojih vredi doći ili ”skrenuti sa puta”.

Planina Kozara

Pitoma, šumovita Kozara sa svojim zatalasanim visoravnima i livadama sa najvišim vrhovima tek nešto ispod 1000 metara nadmorske visine, po prirodnim karakteristikama slična je Zlatiboru i po lepoti za njim nimalo ne zaostaje. Svojom dužinom od preko 70 kilometara, Kozara preseca čitavu Prijedorsku oblast. Prirodne karakteristike planinu čine vazdušnom banjom, pa je idealna za oporavak u prirodi ili fizičke pripreme rekreativaca i profesionalnih sportista.

Kozara je bogata vodom i krase je mnogobrojne rečice, potoići i izuzetan broj divnih malih vodopada. Takođe, dom je mnogobrojinim vrstama aromatičnog i lekovitog bilja, a u šetnji šumom, ako budete imali sreće, možete videti pokoju srnu, lisicu ili divljeg zeca, kao i veliki broj ptica.

Nacionalni park Kozara

Zaštićeno nacionalno blago čini pre svega Memorijalni centar posvećen sećanju na čuvenu bitku iz Drugog svetskog rata. Sastoji se iz spomenika, samog memorijalnog centra i zida, na kome je urezano 9921 ime palih boraca. Veoma je popularno izletište Prijedorčana, kao i gostiju ovog lepog grada, naročito u letnjoj polovini godine. Dostojanstveni monumentalni spomenik rad je vajara Dušana Džamonje i reprezentativni primer spomenika posvećenih borbi protiv fašizma. Park je i prirodno mesto mnogobrojnih manfestacija.

Visoravan Mrakovica

Popularno izletište i leti i zimi, visoravan Mrakovica je deo nacionalnog parka Kozara. Od deset izuzetno lepih jezra, jedno je potpuno uređeno za sve ljubitelje aktvnosti na vodi, a mnogobrojne pešačke ture namenjene su svima koji vole da iz prve ruke iskuse netaknutu prirodu palnine.

Teren je pogodan i za sve avanturiste, sa dobrim planinarskim rutama, planinskim biciklizmom i paraglajdingom. Za decu vrlo su zanimljive i organizovane ture skupljanja lekovitog bilja i gljiva. Sa snegom, počinje i rad ski staze sa žičarom i stazom za najmlađe, a za sve tu su i brojna sankališta.

Reka Sana

Lepotu i značaj ove reke simbolizuje već njeno ime. Sana na latinskom znači “lekovita”, a ime su joj, prema legendi, dali rimski legionari kojima je čudesno vidala rane. Na njenom toku kroz srce grada, u nju se uliva i reka Gomjenica, bogateći njen dalji tok sve do ušča u smaragdno-zelenu Unu. Na oko 20.ak kilometara od grada, na reci se nalaze četiri jezera, od kojih su dva prirodna. Veštačko jezero Saničani najveće je od njih.

Kratka istorija Prijedora

Prijedor se u istorijskim dokumentima prvi put spominje krajem XVII veka, ali o njegovoj mnogo dužoj istoriji svedoči nekoliko veoma zanimljivih arheoloških nalazišta. Lokalitet sela Zecovi smatra se ostatkom jedne od najstarijih naseobina na ovim prostorima, i pripada mlađem kamenom dobu. Iz mraka istorije na svetlost dana iznosi artefakte od neprocenjive vrednosti od kojih su najstariji datirani na 1200. godinu pre nove ere, a prate ih predmeti koje su koristili Rimljani.

U selu Zecovi nadomak Prijedora pre nekoliko godina otkriven je paleolitski lokalitet. Međunarodni tim i dalje radi na otkrivanju svih tajni koje čuva ovo preko 3000 godina staro naselje. Tu su za sada pronađeni ostaci nasobine mlađeg kamenog doba mada se veruje da su još dublje skriveni i stariji ostaci. Istraživanja su pokazala da je na istom mestu u kontinutetu postojalo i rimsko naselje sa utvrđenjima koje je kontrolisalo rečni i kopneni saobraćaj. Neki od artefakata pronađenih na lokalitetu možete videti u postavci muzeja ”Kozara” u Prijedoru.

Muzej “Kozara”

Muzej Kozare svakako je jedna od najznačajnijih ustanova kulture grada. Od zaborava čuva arheološku, istorijsku i etnološku zbirku, a može se pohvaliti i bogatim katalogom umetničkih dela. Poseban deo zbirke izložen je u uređenom dvrorištu muzeja, gde možete videti rimske spomenike i žrtvenike, te neke od najstarijih sačuvanih topova.

Prijedorsko pozorište

Vrlo značajan kulturni centar je i gradsko pozorište Prijedora, osnovano 1954. godine. Donedavno amatersko, ovo pozorište danas se odlikuje izuzetnim umetničkim repertoarom i predstavama zbog kojih je i postalo jedan od prepoznatljivih brendova grada.

Gallery 96

Najmlađi, alternativni predstavnik kulture u ovoj regiji, Gallery 96, nastaje kao rezultat međunarodne saradnje gradova Prijedor, Trenta iz Italije i Karitasa iz Hamburga. Za kratko vreme stekla je ogromnu afirmaciju priređujući izložbe značajnih autora, koncerte klasične muzike i promocije knjiga, značajno obogaćujući kulturni život grada.

Gradska promenada Prijedora

Ne možete otići u Prijedor i ne prošetati ovom ulicom. Tu su restorani, kafići, i prodavnice za sve koji vole šoping. Sa obe strane šetlaište prati vrlo lepe, dekorativne fasade zgrada sa mladim drvoredom, i fontanama. Ovo štalište svakako je samo srce grada i mesto odakle počinje čitav društveni život u Prijedoru.

Crkva Svete Trojice (1891. godina)

Pravoslavna crkva nalazi se u centru grada, a izgrađena je na temeljima starije crkve brvnare 1891. godine. Karakterističnom fasadom crvene boje i zvonarom čini jedan od simbola grada.

Crkva Svetog Josipa

Katolička Crkva Svetog Josipa u centru grada svakako zaslužuje vašu pažnju. Ova Crkva je zapravo verski kompleks, jer se uz nju nalaze i Pastoralni centar i Županija. Izgrađena je 1896. godine.

Čaršijska džamija

Čaršijska džamija je još jedan od reprezentativnih verskih objekata u Prijedoru. Izgrađena je na temeljima stare džamije iz 1793. godine. Džamija je i značajan kulturni spomenik i centar kulturnih aktvnosti muslimanske zajednice u Prijedoru.

Radetića kula (prva polovina XX veka)

U samom centru Prijedora nalazi se i prepoznatljiva Radetića kula, izgrađena početkom XX veka koja se smatra građevinom od istorijskog značaja. Danas je ova zgrada dom kulturno-umetničkog društva sa najdužom tradicijom. Inače, zgrada je porodična kuća prijedorskog trgovca, a nažalost, još uvek očekuje potpunu rekonstrukciju.

Noćni život u prijedoru

Večernji provod u gradu može početi u nekom od mnogobrojnih restorana, kafića, barova i pabova užem centru grada. Prijedor ima nekoliko noćnih klubova i diskoteka među kojima ćete sigurno moći da proberete nešto po svom ukusu. Takođe, omladina voli da letnje večeri provodi i u velikom gradskom parku pod vedrim nebom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Prijedor
Rent-A-Car - PrijedorIzleti/Ekskurzije - Prijedor
Drugi gradovi Prijedorska regija