Destinacije :: Istočna Hercegovina ::

Trebinje, apartmani hoteli vile Bosna i Hercegovina 2017

Na krajnjem jugoistoku Hercegovine, na reci Trebišnjici, leži grad koji je dao ime i njoj i dolini u kojoj se nalazi – Trebinje. Smešten ispod plave planine Leotar, za njega se kaže da je grad sunca i platana i jedan od najlepših gradova na ovim prostorima. Na samo 30 km od Dubrovnika i 40 km od Herceg Novog, grad je idealno mesto za predah ukoliko ste se zaputili na more, a i odlična polazna tačka za sve koji žele da obiđu što više znamenitosti u okolini.

Na sudaru dva sveta – mediteranskog i kontinentalnog

Na sudaru dva sveta – mediteranskog i kontinentalnog, čitav grad sažima ovo podneblje, pa je dolazak ovde i pravi način da iskusite srce Hercegovine, njen duh i atmosferu. Ovu čudesnu granicu između planina i mora obesmrtio je i Momo Kapor rekavši da:

Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san! Ono je jedna svetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti onda kada budu ostarili. Trebinje je mediteran. Jer, dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osećate da je more iza brda. Tamo se živi kao na moru…“

Trebinje je ponosno na svog Jovana Dučića

Kulturna istorija ovog grada neprocenjivo mnogo duguje svom sugrađaninu, Jovanu Dučiću, velikom srpskom pesniku, putopiscu i amabsadoru, i na svakom koraku susretaćete se sa njim, odnosno njegovim spomenicima i zaveštanjima, kao što ćete se kroz njegovu prozu susretati sa Hercegovinom, Trebinjem i gostoljubivim i fascinantnim meštanima ovog grada.

Crkva Presvete BogorodiceHercegovačka Gračanica

Njima su posvećene i najlepše stranice Dučićeve proze skupljene u jednu zbirku pod nazivom „Jutra sa Leutara“. Knjiga je obišla svet, a u Trebinju je, prema testamentarnoj želji velikog pisca izgrađena Crkva Presvete Bogorodice, na brdu Crkvina iznad Trebinja. Pošto je verna kopija srpskog manastira Gračanica, nazvana je Hercegovačka Gračanica.

Ovaj hram se može videti sa svake tačke u gradu i postao je simbol Trebinja u koji su preneti posmrtni ostaci Jovana Dučića iz Amerike u oktobru 2000. godine. Stoga se popnite na ovo brdo, pustite decu da se igraju u parku, a vi sedite u divnu letnju baštu restorana u kompleksu manastira i pustite misli da lutaju za rečima velikog pesnika.

Večeri Dučićeve poezije

Hercegovačka Gračanica je i dom mnogih kullturnih manifestacija, od kojih su svakako najznačajnije večeri Dučićeve poezije, koje se održavaju svakog aprila. U okviru ovog kompleksa možete obići i amfiteatar, knjižaru i muzej, kao i veliku galeriju ikona.

 

Čuvena bašta hotela „Platani“

Ako pitate Trebinjane, mesto koje ne smete zaobići su „Platani“, na koje su posebno ponosni, i koji su ovom gradu dali ne samo još jedan od simbola, nego i bogata zelena pluća, i karakteristike vazdušne banje. Ogromna letnja bašta hotela „Platani“ okružena sa 16 stogodišnjih platana nalazi se tek nekoliko metara od gradskog šetališta, Dučićevog korzoa.

Ovde se nalazi i Turistički info-pult, gde možete popričati sa ljubaznim domaćinima, pokupiti turstičke brošure ili uzeti vodiča, kako biste u potpunosti iskusili Trebinje. I već ste na Trgu Slobode, i ispred vas je Glavna ulica, a iza Kaštel i Stari grad. Na šetališu, i u glavnoj ulici naći ćete mnoge kafiće i restorane, kao i glavne šoping destinacije.

Stari grad

Stari grad je nekadašnji zanatsko-trgovinski centar i ovde najbolje možete osetiti pravi duh i istoriju grada.

Muzej Hercegovine

U samom njegovom srcu, u austrijskoj kasarni s kraja XIX veka, nalazi se i Muzej Hercegovine, jedna od najznačajnijih ustanova kulture u ovom regionu. Ima osam stalnih postavki, od kojih legat Jovana Dučića ima centralno mesto, a ovde možete pogledati i arheološku, etnografsku, istorijsku postavku koje svedoče o dugoj istoriji i raznovrsnoj kulturnoj baštini grada i regije. Tu su i memorijalne izložbe Atanasija Popovića, Milene Šotre i Radovana Ždrala.

Sama zgrada muzeja ima i sahat-kulu, pa se vidi sa različitih krajeva grada. Ovde se nalazi i Osman-pašina džamija, a kada krenete uskim uličicama ka obalama reke Trebišnjice, ispred vas su pešačka zona sa Hramom Probraženja i park Jovana Dučića.

Osman-pašina džamija (1726. godina)

Osman-pašina džamija, nedaleko od Zapadne kapije i gradskih bedema, sa svojom 16 metara visokim, kamenim minaretom, jedna je od impresivnijih džamija na ovim prostorima, a gradili su je dubrovački majstori 1726. godine. Mekteb i medresa pod njom prve su obrazovne ustanove u Trebinju.

Atik džamija ili Sultan-Ahmedova džamija

Druga džamija u gradu je Atik džamija, poznata i pod nazivom Sultan-Ahmedova džamija, rekonstruisana prema svom originalnom obliku iz 1716. i otvorena 2014. godine.

Katedrala rođenja Blažene Device Marije (XIX vek)

Obilazak Starog grada prirodno se završava katoličkom Katedralom rođenja Blažene Device Marije, koja je podignuta krajem XIX veka. Ova crkvica ima počasni status i zvanje katedrale koje je dobila u sklopu obeležavanja 1000 godina postojanja trebinjsko-mrkanske biskupije, o čemu svedoči bula Benedikta VIII. Ova proslava obeležena je 1984. godine.

Gradski park

Iz Kaštela možete izaći i preko bašte hotela „Platani“, i obrećete se u velikom parku koji krase spomenici dva velika pesnika – Dučića i Njegoša. Godine 1934. otkriven je najstariji spomenik Petru Petroviću Njegošu, vladiki i jednom od najumnijih i najvećih pesnika XIX veka. Projektovao ga je arhitekta Brašovan, a delo je kipara Tome Rosandića.

Preko puta Njegoša, licem okrenut stoji i najveći pesnik Trebinja – već više outa spominjani Jovan Dučić, a ulaz u gradski park ponosno ”čuvaju” kameni lavovi. Gradski park jedno je omiljenih okupljališta Trebinjana u svako doba dana i noći, posebno za vreme letnjih meseci.

Perovića ili Arslanagića most

I Trebinje se može, kao i Višegrad, pohvaliti rekom koja protiče kroz njegovo srce, a i zadužbinom Mehmed-paše Soklovića na njoj. Mada most više ne čuva sećanje na ovog vezira, zna se da je podignut u sećanje na njegovog sina, 1574. godine, a o istom zadužbinaru i majstorima svedoči i arhitektura i izgradnja mosta sa lukovima nejednake visine. Most se sada nalazi između naselja Gradina i Polica, gde je po zahtevu Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika sklonjen da bi bio sačuvan od potapanja. Danas se zove Perovića ili Arslanagića most.

Kratka istorija Trebinja

Svi gradovi, kaže se, nastaju na važnim putevima i raskrsnicama sveta, a Trebinje se u prvim dokumentima pominje još u X veku, u izvorima Konstantina Porfirogenita. Tada, pod nazivom Tribunija, ovo je značajna stanica između dva sveta – između toplog Jadranskog mora i kopnenog, hladnog i ponekad surovog balkanskog planinskog gorja.

Tada deo Vizantijskog carstva, Tribunija je ostala obeležena kao poslednja stanica sigurnih puteva, gostoljubivih ljudi i tražene, skupocene robe na putu od Dubrovnika ili Kotora ka Bosni, Srbiji i Crnoj Gori.

Duga i burna istorija ovih prostora nije ostavila po strani nijedan ovako važan centar, pa su se i ovde smenjivala velika carstva. Sa usponom Nemanjićke države Trebinje postaje jedan od graničnih gradova, da bi ovde vladao i veliki bosanski ban Tvrtko I, a u XV veku, nezadrživo, dolaze Osmanlije, menjajući istoriju i kulturu čitavog Balkana.

Trebinje je delilo sudbinu čitave Bosne i 1878. godine potpada pod upravu Austrougarske. Kao svedoci ove istorije i preplitanja mnogih kultura, načina života i tradicija, po Trebinjskoj dolini rasuti su mnogi manastiri i crkve, kao i velika srednjovekovna nekropola gde su pronađena dva ćirilična natipsa iz XII veka.

Manastir Tvrdoš

Manastir Tvrdoš udaljen je 4,5 kilometara od Trebinja ka Mostaru i postojanje mu se datira još iz doba kasne antike i više puta rušen i obnavljan. Krajem XVII veka je potpuno stradao dok su vođene borbe između Mlečana i Turaka. Međutim, ikone, knjige i relikvije spasene su premeštanjem u manastir Savina kod Herceg Novog, gde se i dan danas čuvaju.

Bio je najveći skriptorijum – prepisivačka radionica na Balkanu u XVI veku i značajan verski, duhovni, kulturni i naicionalni centar. Danas nam je najpoznatiji po izvrsnom manastirskom vinu sa geografskim poreklom, pa ako obiđete manastir, imaćete priliku da degustirate bogata vina ovog kraja izrađena po starim recepturama.

Petrov-Pavlov manastir

Petrov-Pavlov manastir nalazi se 5 km jugoistočno od Trebinja u Petrovom polju. Izgrađen je na temeljima starijeg hrama za koji je procenjeno da potiče iz davnog IV veka, iz vremena vizantijskog cara Justinijana.

Manastir čine Hram Apostola Petra, izgrađen 1906. godine i ostaci starijeg Hrama Apostola Pavla, a u blizini, nalazi se i Pavlova pećina. Prema legendi u njoj se, od Rimljana skrivao apostol Pavle i pokrštavao narod, pa je po tome i dobila ime. Pećina je izuzetno bogata pećinskim nakitom, a masivni stubovi dominiraju pećinskim dvoranama, kojih ima nekoliko.

Malo podzemno jezero krasi unutrašnjost pećine u kome se devojke o Petrovdanu kupaju kako bi postale privlačnije i lepše, a još se veruje da voda jezera ima lekovito dejstvo. O Petrovdanu se u njoj obavlja služba uz prisustvo velikog broja ljudi. Pećina ima kameni oltar i ikonu Svetog apostola Pavla.

Manastiri Zavala i Dobrićevo (XII vek)

Dva manastra, Zavala i Dobrićevo datiraju još iz XII veka, i oba su izvanredni spomenici kulture, i vredi odvojiti vreme da ih obiđete. Zavala je udaljen nekih 40km od Trebinja, dok je Dobrićevo nešto bliže.

Manastir Zavala

Zavala je, prema legendi, zadužbina srpskog kralja Dragutina, a o značaju ovog manastira svedoči i činjenica da je unutrašnjost živopisao zograf Georgije Mitrofanović, koji je u XVII veku oslikao i Hilandar na Svetoj Gori.

Manastir Dobrićevo

Dobrićevo su, prema legendi, izgradili car Konstantin i carica Jelena, koji su se na ovom mestu zadržali na svom povratku iz Rima. Zbog njihovih pohvala da je to mesto dobro, manastir je i dobio naziv Dobrićevo. Manastir je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, a izgrađen je u vizantijskom stilu. To je jedan od najistaknutijih kulturnih i verskih spomenika na ovim prostorima.

Manastir Duži (XVI vek)

Manastir Duži, iz XVI veka, nalazi se 10-ak km Trebišnjicom nizvodno od Trebinja. Posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i bio je u početku metoh manastira Tvrdoš, gde su se često, od ranjih razaranja, sklanjali i monasi manastira Tvrdoš. Bio je i sedište hercegovačkog mitropolita do ukidanja Pećke patrijaršije, 1776. godine.

Danas je manastir čuvar vredne zbirke rukopisanih crkvenih knjiga, zajedno sa ruskim izdanjima iz Moskve i Kijeva. U njemu je pohranjena i jedna retka relikvija, kakvo se može pohvaliti mali broj manastira na ovim prostorima – čestica Časnog krsta.

Ukoliko ste ljubitelj poezije, sunca i vina onda je Trebinje mesto za Vas!

Ako ste radoznali, volite da putujete i upoznajete kulture i duh drugih mesta, ako ste otovreni za drugačije stavove i željni kulture, poezije, sunca i vina, obeležite Trebinje na svojoj auto-karti ili GPS-u. Prebogato kulturnim i istrojskim spomenicima, mostovima, crkvama, manastirima i džamijama, opevano u pesmama i opisivano na najlepišim stranama modernističke proze, Trebinje zavređuje vašu pažnju i vreme. Ali, to je samo početak.

Reka Trebišnjica

Jedinstvene prirodne karakteristike ovog grada pružaju obilje mogućnosti i za aktivan odmor i ekstremne sportove, ukoliko imate snage, volje i hrabrosti za to. Reka Trebišnjica jedno je od čuda Evrope kao najduža reka ponornica, i samo ona bila bi dovoljan razlog da svratite.

Prelepo trebinjesko izletište – Lastvansko jezero

Trebinje svojoj prirodi duguje i nekoliko predivnih izletišta – Lastvansko jezero, bogato ribom, okruženo bujnom vegetacijom čini nekoliko prirodnih i veštačkih jezera i bazena, koji su izuzetno popularna u letnjim mesecima.

Izletišta Studenac i Jazina

U bližoj okolini grada su i izletišta Studenac i Jazina, pa ukoliko se zateknete ovde u letnjim mesecima, svakako ćete želeti da uživate u netaknutoj prirodi i bogatoj turističkoj ponudi ovih mesta. Za zimsku polovinu godine, na 20km od Trebinja, nalazi se i zimski centar Zubačka Uzla, dom mnogih kulturnih manifestacija i zimskih čarolija.

U Trebinju možete uživati u valikom broju sportova

Trebinje i njegova okolina dom su mnogih sportskih centra i udruženja, pa se možete upustiti u pravu avanturu i otići na praglajding, ili kanu safari sa spustom niz reku dugim preko 5km, gde reka brza ispod starih mostova, pa je prava prilika da iskusite grad iz potpuno nove perspektive.

Ako više volite šetnje i biciklizam, Leotar i prigrađe ispresecani su trim stazama, na kojima možete iznajmiti i bagije i kvadove i krenuti u adrenalinom nabijenu vožnju kroz divnu prirodu i obići nekropole i stećke, posmatrati grad sa vidikovaca i sresti neke od stanovnika ove regije – zečeve, jarebice, po koju lisicu i fazana, ili krenuti starom stazom Vučji Zub sa licenciranim vodičima.

 

A za najhrabrije, tu su podvodne ronilačke avanture. Obučeni ronioci mogu vas povesti na obliazak oko podvodnih zidina Starog grada ili ronjenje pored podvodnog mosta i po Trebinjskom jezeru, te se razlozi za posetu nižu jedan za drugim i samo od vas zavisi šta ćete sve od ove neverovatne avanture iskusiti.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Trebinje
Rent-A-Car - TrebinjeIzleti/Ekskurzije - TrebinjeDrugi gradovi Istočna Hercegovina