Destinacije :: Oblast Foča ::

Višegrad, apartmani hoteli vile Bosna i Hercegovina 2017

Nad promenljivom i „krivom“ Drinom, podno nacionalnog parka Tare i na brežuljkastim padinama koje se blago uzdižu u planine, visoke preko 1.000 metara nadmorske visine, izrastao je jedan grad, Višegrad. Njegov naziv sasvim sigurno nije slučajan, jer ovaj grad jeste nešto više, drugačije i lepše od običnih gradova.

Višegrad se nalazi na samoj granici između Srbije i Republike Srpske, u kotlini koja predstavlja jedno od retkih proširenja u toku reke Drine, koji obiluje klisurama i klancima. Okružen je netaknutom prirodom, pašnjacima, livadama i šumama jove i vrbe, dok se na višim nadmorskim visinama smenjuju zajednice hrasta kitnjaka, cera i sladuna, zatim belog i crnog bora, a u najvišem pojasu nalaze se šume jele, smrče i bukve. U ovim krajevima sreću se brojne biljne endemične vrste kao što su Pančićeva omorika i specifična vrsta paprati – Vilina vlas.

Reka Drina

Ovaj kraj je, zahvaljujući krupnoj i sitnoj divljači, vucima, lisicama, divljim svinjama, srnama, zečevima poznat i po lovištima, a tu se nalaze i druge životinje kao što su orlovi, divokoze, pa čak i mrki medvedi. Reka Drina raspolaže sa bogatim ribljim fondom, oko 30 vrsta, kao što su mladica, pastrmka, som, šaran, škobalj, klijen, mrena i druge. Ovom rekom, takođe se iz Višegrada organizuju brojna krstarenja, tokom kojih je uživanje u izvanrednim lepotama nezaboravan doživljaj.

Kratka istorija Višegrada

Najstariji tragovi života ljudi potiču iz perioda, oko 1500 godine p.n.e. kada su ove prostore naseljavala ilirska plemena Autarijati i Ardijeji. U okolini su pronađene njihove grobnice. Poznato je da su ove predele naseljavali i Rimljani, Sasi, pa potom Stari Sloveni. Zbog svog geografskog, strateškog i ekonomskog položaja Višegrad je imao burnu istoriju i bio meta mnogih osvajača.

Srednjovekovni grad Dobrun

Ime grada se prvi put pominje 1433. godine, u vreme kada je pripadao moćnoj srpskoj vlastelinskoj porodici – Pavlovićima. Oni su sagradili srednjovekovni grad Dobrun. Ostaci ovog starog grada, poznatog i pod nazivom Pavlovine (po vojvodi Pavlu Radenkoviću) i oko njega razasutih nadgrobnih spomenika, i danas se mogu videti na vrhu brda iznad mosta na Drini.

Kula kraljevića Marka

Same ruševine se nalaze na dva mesta i nose dva različita imena, „Gornji i Donji“ grad. Na nepristupačnim stenama iznad Drine, nalazi se još jedna ruševina ovog starog grada, okrugla kula, visoka 8 metara, u narodu poznata kao „Kula kraljevića Marka“. Tokom istorije ona je imala dvostruku ulogu. Najpre je služila kao Dobrunska osmatračnica, a za vreme Osmanlija su je zatrpali kamenjem kako se u njoj ne bi skrivali srpski hajduci i ustanici.

Kako je Višegrad dobio ime

Smatra se da je čaršija dobila upravo ovo ime, ako je sudeći prema zapisima čuvenog turskog putopisca, Evlije Čelebije, zato što je Mehmed Paša Sokolović oko 1577. godine sagradio donju varoš, iznad koje je, odnosno više koje je postojalo još jedno naselje, te je ovo, Mehmedovo, dobilo ime Višegrad.

Varošica je pod turskom upravom ostala sve do Berlinskog kongresa 1878. godine, kada čitavu Bosnu preuzima Austrougarska. Zahvaljujući njima, ovo mesto, umesto čaršije i kasabe, poprima gradske karakteristike. Austrougari grade vodovod, uvode zemljišne knjige, grade uskotračnu prugu i javne građevine.

Na Drini Ćuprija

Početak priče o jednom o najčuvenijih mostova na ovim prostorima, kako zahvaljujući lepoti i značaju samog mosta, tako i zbog čuvenog romana nobelovca Ive Andrića, čije centralno mesto zauzima, veoma je tužan. Turci su na ovim prostorima od majki i očeva otimali mušku decu, u ime „danka u krvi,“ i slali ih u središte Osmanskog carstva, kako bi od njih napravili elitne pripadnike ove osvajačke vojske – ”janičare”.

Iako su neki od njih bili poznati po svojoj okrutnosti i surovosti, Mehmed Paša Sokolović nije bio jedan od tih. Još kao nejako dete, Bajica Sokolović je iz jednog sela pored Višegrada odveden u Tursku, odgajan u islamu i vaspitavan u vojnoj školi. Međutim, on ne samo da nije zaboravio svoje korene, već je zahvaljujući svojim sposobnostima postao Veliki vezir, što je bila titula koja se danas može izjednačiti sa funkcijom premijera.

U znak sećanja na svoje poreklo, možda baš iz iskonske želje da u sebi premosti jaz između onoga dubokog i srpskog i čoveka kakav je postao, želeo je da ovim krajevima podari nešto posebno, te je dao da se sagradi most „kome ravna nema“. Baš takav je i sagrađen.

Projektovao ga je najpoznatiji turski arhitekta Kodža Mimar Sinan, a završen je 1577 godine. Izgrađen je u istočnjačkom stilu i predstavlja remek delo tadašnjeg graditeljstva. Ima 11 lukova sa blagim usponom prema sredini i silaznom rampom na levoj obali. Iznad lukova čitavom dužinom mosta proteže se profilisani venac iznad koga je ograda mosta.

Na sredini je smeštena sofa, predviđena za odmor prolaznika, a preko puta nje je ugrađen kameni portal. Nekada je na tom mestu bila i kućica sa drvenom kapijom i mostovskom stražom, pa je zbog toga ovaj deo mosta nazvan kapija. Ovde se nalaze i dve ploče od belog mermera, sa stihovima pesnika Nihadija na arapskom pismu, koji govore o graditelju i godini izgradnje.

Ivo Andrić

Ovaj most i grad zauzeli su posebno mesto u srcu i mislima jednog od najpoznatijih književnika sa ovih prostora, jedinog koji je, 1961. godine, dobio čuvenu Nobelovu nagradu – Ive Andrića. Legende i mitove, činjenice i svoja zapažanja i osećanja, vezana za ovo mesto i most, zahvaljujući svom talentu i umeću pretočio je u čuveni roman Na Drini Ćuprija.

Ivo Andrić se nedugo nakon svog rođenja preselio u Višegrad i u njemu proveo svoje detinjstvo. Živeo je u kući, nadomak Drine, iz koje je svakodnevno imao prilike da posmatra i proučava most i one koji njime prolaze, sastaju se i rastaju. Iako postoji inicijativa da se u njoj napravi muzej, za sada se nažalost, može posmatrati samo spolja. No, u osnovnoj školi koju je slavni pisac pohađao postoji spomen učionica i sadrži postavku tipične škole s kraja XIX veka, kao i kolekciju Andrićevih fotogafija.

Višegradska čaršija

Od mosta počinje i višegradska čaršija najvećim delom smeštena na desnoj obali. U centru grada nalazi se ušće rečice Rzav u Drinu. Tu su i sportski centar Ušće, kao i istoimeni restoran. Višegrađani u tom delu rado provode duge letnje noći, sastaju se, razgovaraju i kafenišu. Upravo u ovom trouglu, između desne obale Drine i leve obale Rzava nalazi se glavni deo grada. U prizemlju zgrade Doma kulture postoji i Gradska galerija.

Višegradska Banja (Banja Vilina vlas)

Višegradska Banja, odnosno banja Vilina vlas smeštena je na 5 km od Višegrada. Poznata je kao lečilište zasnovano na termalnoj radonskoj vodi temperature 31°C. Prvenstveno se preporučuje za rehabilitaciju i lečenje ortopedskih, gerijatrijskih, reumatskih ginekoloških i neuroloških oboljenja.

Andrićgrad

Andrićgrad je kompleks koji se gradi u Višegradu po ideji čuvenog režisera Emira Kusturice, a predstavlja neku vrstu istorijske rekonstrukcije kamenog grada, sa elementima različitih arhitektonskih epoha i stilova. Ovaj grad predstavlja multifunkcionalni prostor sa brojnim turističkim, kulturnim, edukativnim, administrativnim i komercijalnim objektima.

Među njima se ističu Institut Ive Andrića, zatim Akademija lepih umetnosti, renesansno pozorište sa 300 mesta, multipleks bioskop sa 3 sale, kao i velika statua Ive Andrića koja dominira centralnim gradskim trgom.

Manastir Dobrun (XIV vek)

Nedaleko od Višegrada, na udaljenosti od 12km lociran i manastir Dobrun, iz XIV veka. Ubrzo nakon izgradnje manastir je bio u potpunosti freskopisan. U doba Prvog srpskog ustanka u njemu se jedno vreme krio i Karađorđe, vođa ustanka, koji je tu planirao da se ustanak prenese i u Bosnu. U stenama iznad manastira nekada su se nalazile male isposnice napravljene u prirodnim udubljenjima na liticama, u kojima su na hlebu i vodi živeli monasi, koji su samo o praznicima silazili u manastir.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Višegrad
Rent-A-Car - VišegradIzleti/Ekskurzije - VišegradDrugi gradovi Oblast Foča