Destinacije ::

Zapadno od Banjaluke, a severno od Tuzle i Zenice nalazi se područje koje okružuju planine Ozren, Trebava i Krnjina, a presecaju vodom bogate reke Bosna i Usora. Upravo tu na ovim rekama nalazi se grad Doboj, saobraćajni, kulturni i obrazovni centar čitave regije.

Dobojsku regiju karakterišu odlični klimatski uslovi

Samu regiju karakteriše umereno kontinetalna klima, sa toplim letima, ali i dugim i hladnim zimama, sa dobrom količnom padavina, pa su zime često snegovite i pružaju obilje zabave i razonode svim ljubiteljima sportova na snegu. Okolina grada je blago zatalasana ravnica Ozrenskih padina, koji počinje da su izdiže odmah pored grada.

Nestvarne prirodne lepote su glavni turistički adut Dobojske regije

Najveće turističke atrakcije ovde okreću se oko neponovljivih prirodnih karakteristika. Na svakom koraku možete pronaći divna mesta za šetanje i hajking, trim i biciklističke staze, a predeo bogat rekama i potocima izuzetno je pogodan za lov i ribolov, ili naprosto, uživanje u čistoj i zdravoj prirodi.

Reka Bosna

Iz kraških vrela u podnožju planine Igman izbija reka kojoj čitava država duguje ime, Bosna. Svoj najuži tok ima upravo između Maglaja i Doboja. Bosna je, nizvodno od Maglaja jedna od najlepših reka za splavarenje, a sa svojim nešto sporijim tokom, pravi raj za sve koji vole da u miru i zelenilu rečnih obala, u tišini provode vreme – pecajući.

Reka Usora – Leva pritoka reke Bosne

Leva pritoka reke Bosne je rečica Usora koja svoje vode spaja sa Bosnom, da bi svoj put dalje nastavile zajedno. Veruje se da je Usora zlatonosna reka, a ima naznaka da je u svom gornjem toku to i danas. U ovome sigurno ima i neke naznake istine, jer ima mnogo legendi o zlatu u reci, bilo da su tu potopljeni misteriozni turski karavani sa „sedam tovara blaga“, bilo da su u pitnju lokalne angdeote o ljudima koji su nalazili zlatne opiljke na njenim obalama.

Planina Ozren

Dominantan nad dolinom, sa svojim najvišim vrhom Velika Ostravica, planina Ozren uzdiže se tek nešto ispod 1000 metara nadmorske visine. U neposrednoj okolini Doboja, ovaj tursitčki i rekreativni centar ima veoma važnu ulogu u životu grada. Ukupan predeo karaketrišu prostrani proplanci, pašnjaci, tremomineralni izvori, a čisti planinski potoci i rečice vijugaju kroz borove i hrastove šume.

Na njemu se nalazi i nekoliko jezera od kojih su neka prilagođena i za kupanje. Tu su manastiri koji datiraju iz XIII veka, dva velika spomenika koji obeležavaju svetske ratove, i pravo je mesto za sve koji svoje slobodno vreme vole da provedu aktivno.

Zimi pogodan za snežne čarolije, pešačenja i sankanja, a u toplijem periodu godine za plivanje, pešačke ture, ali i ekstremnije sportove poput planinskog biciklizma i praglajdinga Ozren je vrlo popularno izletište 12 meseci godišnje. Treba imati na umu da ova planina, sa svojim pitomim izgledom ipak čini dom i nekim divljim životinjama, pa ako budete imali sreće, možete ugledati poneku divlju svinju, fazana, a s obzirom na dugu lovačku tradiciju kraja, po svemu sudeći i vuka.

Najviši vrh planine Ozren – Velika Ostravica (918 metara)

Najviši vrh Ozrenskog gorja je Velika Ostravica, na nadmorskoj visini od 918 metara. Za ljubitelje biziklizma i pešačenja, čak i uz postavljena odomorišta, pravi je izazov uspeti se gore, ali je moguće preći i većinu uspona kolima, te neka napor ne bude razlog da propustite neponovljiv vidikovac kilometrima unaokolo.

Vrh Gostilj (773 mnv)

Gostilj je jedan od najlepših vrhova Ozrena, sa 773 metra nadmorske visine. Pored planinara koji ćete najčešće videti ovde, vrh redovno pohode i članovi paraglajding kluba koji ovde imaju i platformu za poletanje. Ova retkost, čini vrh vrlo atraktivnim mestom za sve posetioce, jer ćete ovde moći da uživate u neverovatnom pogledu, ali i, ako želite uzeti učešće ili samo posmatrati takmičenja ili revijalne letove ljubitelja paraglajdinga. Gostilj je i domaćin tradicionalne prirodnjačke manifestacije koja se održava svakog septembra, Dani čaja na Ozrenu”, a posvećena je sakupljanju lekovitih trava i posebno, Ive, čija su lekovita svojstva nadaleko poznata.

Sportsko-rekreativni centar Preslica

Preslica je područje proglašeno sportsko-rekreativnim centrom, a nalazi se u podgorini Ozrena, na visino od 300-400 metara. Bogate šume, obilje izvora zdrave i čiste vode, svež i opojan vazduh – ovo su vrline koje karakterišu čitav predeo i ostaju u srcima svih koji su Preslicu bar jednom u životu posetili. Centralno mesto ovog popularnog izletišta pripada monumentalnom spomeniku podignutom 1962. godine, u čast boraca palim za slobodu 23. avgusta 1941. godine.

U sklopu ovog sportsko-rekreatvinog centra nalazi se i dom za stara lica, koji je fantastično ukopljen u prirodni predeo Preslice, a u okolini ćete naći nekoliko roštiljskih mesta koja omogućavaju da pokažete svoja kulinarska umeća. Tu je i jezero, čija priroda mami šetače, dok kupanje ipak nije preporučljivo ovde.

Goransko jezero

A ukoliko želite da se okupate, do prelepog Goranskog jezera u dužini od skoro 2km, vodi uređena trim staza. Početak staze jasno je obeležen i tu ćete naći mape za orijentiring, a usput ćete naići na edukativne table sa kojih možete pročitati nešto više o istoriji, geografiji, flori i fauni dobojskog kraja. Negde na sredini staze je i natkriveno dnevno odmorište-paviljon sa klupama, te iskoristite priliku za odmor, pre nego što se dohvatite svog cilja i uređene okoline Goranskog jezera.

Goransko jezero pruža potpuni doživljaj, bilo da ste se prošetali trim stazom, ili krenuli na kupanje i izlet. Na oko 5km od Doboja, ovo veštačko, akomulaciono jezero nastalo je izgradnjom brane, a ime duguje mladim goranima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji. U podnožju ozrenskog gorja, u bogatom šumskom okruženju, ovo jezero ima uređenu plažu i bogato razvijenu turističku infrastrukturu pružajući idealne uslove za odmor i rekreaciju.

Farma jelena u selu Konopljište

U obilasku Ozrena, postoji i jedno vrlo retko mesto, koje će vas oduševiti kako svojim prirodnim odlikama, tako i svojim stanovnicima, a obavezno povedite i decu na farmu jelena. Nalazi se u pejzažu sela Konopljište, a ljubazni domaćin će vas u svako doba dana ugostiti i predstaviti ovim veličanstvenim životinjama koje je retko ko od nas imao prilike da vidi u prirodnom okruženju. Farma je i edukativnog karaktera, pa ćete odavde zasigurno poneti pored divnih uspomena i nova znanja.

Pećina Megara

Ako ste naklonjeni speleologiji, ova regija za vas krije nekoliko izuzetno atraktivnih pećina, okruženih legendama. One su prava prilka za sve romantične ili avaturističke duše. Megara se nalazi na oko 400 metara nadmorske visine, a sam prilaz pećni je ispresecan potočićima, i iziskuje određen napor, pa je svakako iskustvo istraživanja pećine nešto što ćete prepričavati. Ne zaboravite fotoaparate, jer je pećinski nakit izuzetno neobičan, a neka vas ne iznanadi poneki slepi miš.

Devojačka pećina u selu Stanovi

Pećina u selu Stanovi nadomak Doboja, naziva se devojačkom, jer je po tužnoj i romantičnoj legendi, ljubavna nesreća mladu devojku nagnala da se baci s visokog vrha pećinskog ulaza. Kroz ovu pećinu protiče reka Grmuša, sa izrazito visokim stropovima i prorezima u svodu, koji čine neverovatne prizore u igri svetla i senki na zapenušanoj površi vode.

Tradicionalna manifestacija „Vučji Dani“

Tradicionalna manifestacija „Vučji Dani“ održava se svake godine krajem februara, sa zbornim mestom u Okolištu. Ovde se okupljaju lovci iz Doboja i okoline, da započnu tradicionalnu hajku na vuka, koja traje ograničeno vreme tokom kojeg mogu da oprobaju svoju sreću i veštine. Bez obzira na uspeh same hajke, popodneva se provode uz bogate trpeze i tradicionalni kulturno-umetnički program, kao i u razmenama iskustava, priča i anegdota. Ovo je nezaboravno iskustvo kako za lovce, tako i za sve koji se nađu u okolini, pa je popularnost Vučjih dana sve veća iz godine u godinu.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Dobojska regija
Rent-A-Car - Dobojska regijaIzleti/Ekskurzije - Dobojska regija

Gradovi