Destinacije ::

Čitava regija dobija Ova geografska oblast odlikuje se kraškim poljima, potocima, prekrasnim rekama koje se usecaju kroz ova polja. Hercegovina je nekada obuhvatala i delove Crne Gore, Polimlja i Podrinja, kao i Boku Kotorsku, a ime je dobila po tituli ”herceg” što u prevodu sa nemačkog znači vojvoda. Istočna Hercegovina se, pak, prostire od reke Neretve na zapadu do Primorja na juhu. Cela regija udobno je smeštena na teritoriji istočne obale prekrasne Neretve.

Grad Trebinje

Da je Trebinje zaslužuje mnogo više pažnje od one koja mu se poklonila počelo je da se zapaža u bliskoj prošlosti kroz razna filmska i serijska ostvarenja. Trebinje je munjevitom brzinom dobilo na popularnosti nakon ovih ostvarenja jer se i na platnu savršeno jasno moglo preneti o kakvim prirodnim lepotama je reč kada je u pitanju ovaj kutak Hercegovine. Grad predstavlja svojevrsni ekonomski i kulturni centar čitvave Istočne Hercegovine.

Kraška polja su zaštitni znak Istočne Hercegovine

Na području Istočne Hercegovine značajna su kraška polja. Deo ove regije obiluje mnogobrojnim kraškim poljima poput Bilećkog, Ljubinjskog, Gatačkog, Dabarskog, Nevesinjskog, Planskog, Popovog i Fatničkog polja.

Reka Neretva

Reka Neretva izvire na planini Lebršnik i posle 230 kilometra toka ona se uliva u Jadransko more. Najveća je reka Jadranskog sliva na Balkanu, a na putu do Jadranskog mora protiče kroz Konjic, Jablanicu, Mostar, Čapljinu, Počitelj, Metković i Opuzen. Neretva se uliva u Jadransko more u Hrvatskom gradu Ploče. Malo je toliko lepih reka poput Neretve.

Njena smaragdno-zelena boja privlači poglede svakog prolaznika, a bogati podvodni svet ljubitelje pecanja. Osim toga, Neretva pleni i svojom čistoćom koja joj je u dužini od 80 kilometara podarila bistre plićake nastanjene mnogobrojnim vrstama riba. Od svih vrsta koje naseljavaju ove bistre, prekrasne plićake Neretve, postoje i pojedine endemske vrste kao što su glavatika i mekousna.

Neretva je poznata i po mnogobrojnim sportovima i ekstremnim sportovima na vodi, poput raftinga, koji se na njoj svake godine održavaju.

Prelepa rečica Bregava

Bregava predstavlja levu pritoku reke Neretve, a njen izvor se nalazi u malenom selu po imenu Do. Svoj tok ova prekrasna reka krči kroz Stolac, a nastaje od stalnih vrela Bitunje i Hrguda. Bregava svoj tok završava baš u Neretvi, a njihovo ušće nalazi se kod mesta Klepci. Ova smaragdnozelena reka, čija dužina toka iznosi 31 kilometar, udobno može ugostiti veliki broj pecaroša budući da obiluje pastrmkom.

Simbol Trebinja – Reka Trebišnjica

Razlog mnogih opklada zarad hrabrih skokova u ovu, malo je reći, prelepu reku i način na koji Trebišnjica krasi možda i najlepši grad Republike Srpske u potpunosti je vredno svake reči hvale. Inače, Trebišnjica, nekada jedna od najdužih prirodnih ponornica sa svojih 187 kilometara od kojih polovina vijuga hercegovačkim kršom i dolinama, naziv je dobila prema praslovenskom izrazu ”trjeba” što se odnosi na žrtvu i žrtvenik, a ukazuje na njenu kulturološku svetu funkciju, ali i božansku zbog svoje prirodne osobenosti koja i dan danas ostavlja bez daha uprkos mnogim promenama.

Istočno-hercegovačke planine

Istočna Hercegovina, kao i Bosna i Hecegovina najvećim svojim delom, obiluje strmoglavim planinama koje se pobedonosno uzdižu u svakom trenutku iznad prekrasnih gradova Istočne Hercegovine.

Planina Hrgud

Planina Hrgud je oivičen sa južne strane odsekom prema dolini gorepomenute reke Bregave, a sa istočne strane takođe odsekom, ali prema Dabarskom polju. Ova planina je građena od krečnjaka i ima nekoliko vrhova koji su viši od 1000 metara ali se generalno ne ubraja u preterano visoke planine. Najviši vrh nalazi se na 1109 metara i to je Veliki Parić.

Avanturisti obožavaju planinu Hrgud

Planina je delimično pokrivena šumom, a obiluje pašnjacima i livadama. Ne broji preterano mnogo naseljenih mesta, te su naselja i kućice prava retkost za videti. Hrgud je omiljen avanturistima. Biciklizam po ovoj planini, planinarenje i obilaženje različitih proplanaka u potrazi za interesantnim primercima flore koja je zastupljena na Hrgudu veoma su razvijene na ovoj planini Istočne Hercegovine koju svakako vredi posetiti.

Planina Leotar

Planina Leotar nalazi se u gradu Trebinje, na samom jugu Hercegovine. Sama etimologija imena potiče od grčke reči leios koja znači svetao. Čudna klima na ovoj planini omogućava snežne padavine samo 15 dana godišnje, pretpostavlja se zbog blizine Jadrana. Prosečna godišnja temperatura se ne spušta ispod 10 stepeni, te ćete Leotar moći da obiđete manje više u bilo koje doba godine bez ikakvih problema.

Pećine Istočne Hercegovine

U potpunosti je logično da pored visokih i mnogobrojnih planina kojima se Bosna i Hercegovina diči postoji i veliki broj interesantnih pećina koje su stecište njihovih istraživača, kao naravno i turista.

Pećina Ratkovača

U Potkomu u opštini Berković nalazi se čudesna pećina Ratkovača. Ova predivna misteriozna lepotica bila je predmet mnogih arheoloških istraživanja od strane meštana, međutim, samo jednim svojim delom. Ostatak pećine ostaje apsolutna misterija.

Bilo kako bilo, sumnja se na to da je pećina u prošlosti bila naseljena ili da je, čak, služila i kao sklonište u ekstremnim uslovima. Podzemni hodnici, dvorane, pećinska jezera i unutrašnjost pećine koja je ukrašena mnogobrojnim primercima pećinskog nakita samo su neki od razloga zbog čega Ratkovaču treba posetiti.

Sunićka pećina

Upravo iznad naselja Hatelji, na strmim i nemilosrdnim liticama, smeštena je pećina dužine svega 300 metara. Sunićka pećina je samo još jedna od prirodnih bogatstava Istočne Hercegovine koju turisti obilaze sa mnogo entuzijazma i oduševljenja.

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska sa ponosom nosi titulu najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini. Ova predivni nacionalni park koji se prostire na 17.500 hektara, nalazi se u blizini grada Foče i na relativno malom prostoru raspolaže ogromnim blagom biljnog i životinjskog carstva.

Guste šume i planinske vrtleti koje krase ovaj predivan Nacionalni park stanište su većine vrsti koje su tipične za ove prostore. U parku su najčešći detlići, kojih ima čak 9 vrstaova koncentracija detlića predstavlja 90 % celokupne porodice detlića u Evropi.

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica je jedna od dve poslednje prašume u Evropi. Pod strogom je zaštitom i nalazi se u okviru gorepomenutog Nacionalnog parka Sutjeska. U čitavim Dinaridima šume Perućice bile su bez premca i po lepoti i po sastavu.

U srcu same prašume nalazi se vodopad Skakavac, a on pada sa impozantne visine od preko 70 metara. U rezervatu je gotovo sve okrenuto ka očuvanju prirodnih lepota, biljnog i životinjskog diverziteta i biodiverziteta uopšte. Perućica danas predstavlja ključnu tačku mnogih naučnika, biologa ili jednostavno radoznalih turista koji žele da otkriju prirodne lepote ovog dela Hercegovine.

Bilećko jezero

Izgradnjom brane na Trebišnjici nastaje jedno od najvećih veštačkih jezera na Balkanu – Bilećko jezero. Nesumnjivo smaragdni dragi kamen Istočne Hercegovine, Bilećko jezero prostire se na impozantnih 33 kvadratna kilometra.

Iako je Istočna Hercegovina blizu crnogorskog i hrvatskog primorja, meštani se uglavnom odlučuju da u toku vrelih letnjih meseci spas potraže upravo u Bilećkom jezeru. Prelepo jezero osim ugodnog boravka na plažama nudi i ostale sadržaje – kafiće gde se možete osvežiti ili uzeti nešto za jelo. Bilećko jezero svakako zrači svojom neodoljivom lepotom i privlači veliki broj turista u toku godine.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Istočna Hercegovina
Rent-A-Car - Istočna HercegovinaIzleti/Ekskurzije - Istočna Hercegovina

Gradovi