Destinacije ::

Oblast Foča u Bosni i Hercegovini odlikuje se nadmorskim visinama od 400 metara, pa čak do preko 2300 metara nadmorske visine. Čitava oblast je, zahvaljujući svom izvanrednom i uvek napetom i intenzivnom reljefu, bogata mnoštvom reka, jezera i planina.

U skladu sa svime već rečenim, regija Foče poznata je po izradi drveta i čitavoj drvnoj industriji budući da poseduje veliko šumsko bogatsvo pa samim tim drvna industrija predstavlja osnovnu granu privede u ovom kraju. Međutim, u poslednje vreme veoma je bitan razvoj prerade uglja kao i tekstilne industrije.

Nacionalni park Sutjeska – Jedina prašuma u Evropi

Ovo je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Sutjeska je proglašena za Nacionalni park davne 1965. godine, a nalazi se u blizini grada Foče. U NP Sutjeska je i jedan od najviših planinskih vrhova, a to je Maglić koji se nalazi na granici sa Crnom Gorom. Vrh predstavlja najvažniju stanicu alpinista i planinara koji vole slične izazove.

Nacionalni park obiluje mnogim biljnim i životinjskim vrstama i pravi je raj za zoologe i botaničare. U njemu postoji preko 100 vrsta gljiva koje su jestive, a što se životinja tiče najraznovrsnije su ptice kojih ima čak 114 vrsta. Ipak Nacionalni park Sutjeska se najviše ponosi detlićima, kojih ima čak 9 vrsta i čine skoro 90% detlića cele Evrope. Takođe, ovde je i impozantni spomenik palim borcima II svetskog rata pokraj samog magistralnog puta za koji vredi odvojiti vremena i obići ga.

Prašuma Perućica

Perućica, kao jedna od poslednjih prašuma u čitavoj Evropi, zasigurno predstavlja dragi kamen Nacionalnog parka Sutjeska. Bukovo drveće, jele i smrče veoma visokih stabala krase ovu divnu prašumu. Izgled i lepota ove prašume privlače veliki broj turista svake godine, a čitavo područje stavljeno je pod zaštitu kao prirodni rezervat.

Reka Sutjeska

Reka Sutjeska jedna je od reka kojima se stanovnici Republike Srpske ponajviše diče. Ona se dugi niz godina mučila prolaskom kroz kanjon da bi na kraju postala samo srce Nacionalnog parka Sutjeska. Smaragdno-zelena reka i planine koje se uzdižu oko nje svakako treba posetiti čak iako niste ljubitelj prirode.

Reka Tara

Tara poslednjim delom svog toga (oko nekih 40 km) prolazi upravo kroz Republiku Srpsku. Ova reka poznata je i kao Suza Evrope. Budući da je reka Tara toliko čista da se skoro čitavim njenim tokom iz nje može čak i piti voda, ovaj nadimak za nju ne bi trebalo da začuđuje. Upravo ovde, u Foči, organizuje se u toku leta Rafting na Tari koji okuplja mnoge ljubitelje vode i ekstremnih sportova.

Kanjon ove reke je drugi najveći na svetu po dubinu, odmah nakon Grand Kanjona te stoga ne čudi broj okupljenih turista radi splavarenja, raftinga, planinarenja i drugih raznih aktivnosti ovenčanih prelepom i netaknutom prirodom.

Reka Ćehotina

Ćehotina se kod Foče uliva u Drinu i posle Lima je njena najveća pritoka. U svom gornjem toku protiče kroz usku dolinu nakon čega prolazi kroz Pljevaljsku kotlinu. Od Vikoča do ušća sa Drinom kod Foče teče teritorijom Bosne i Hercegovine.

Reka Drina

Ova prava lepotica među vodama najveća je reka u Bosni i Hercegovini posle Save. Svojim tokom od čak preko 340 km prolazi kroz veliki broj mesta, a uliva se u Savu blizu Sremske Rače. Na samoj reci Drini izgrađene su čak tri hidroelektrane. Jedna od njih je i HE Višegrad u kojoj zvanično od 1989 proradio prvi agregat.

Ni sa Drine ne izostaju raznorazni sportovi na vodi od kojih je opet jedan od omiljenih upravo – rafting.  Drinu takođe krase i mnogobrojni mostovi, ali ćemo pomenuti samo dva. Stari most kod Foče je svakako destinacija koju ne smete propustiti ako obilaze oblast Foču, kao i stari most u Višegradu. Stari most u Višegradu, ili most Mehmed-Paše Sokolovića, opisao je još Ivo Andrić u romanu “Na Drini ćuprija”, a sagrađen je još davne 1571. godine. Ovo je ujedno i najpoznatiji most na Drini.

Planina Zelengora

Zelengora je, po mišljenju mnogih, najlepša planina ovih prostora. Ime dobija po nepreglednom tepihu načinjenog od zelenih pašnjaka i zelenih šuma. Na ovim pašnjacima se većim delom godine izvode ovce na ispašu, što je posebno lep prizor za svakog turistu. Zelengora je dom i izuzetno visokim vrhovima, ali je i uprkos tome blaga planina. Katuni – tradicionalna stočarska naselja prava su atrakacija Zelengore, baš kao i “Gorske oči” – dva njegova bistra glacijalna jezera.

Planina Maglić

Planina Maglić predstavlja dinarsku planinu i na njemu je najviši vrh Republike Srpske – Maglić. Izrađena je od velikog broja permskih stena i krečnjaka, a postoje i lednički tragovi. Podnožje planine je izuzetno bogato vodom. Planina je obrasla gustom bukovom šumom, a na vrhu su pašnjaci sa brojnim grebenima i visovima. Upravo se na Magliću nalazi Perućica – najveća prašuma u Evropi.

Crno jezero

Crno jezero locirano je na planini Zelengora. Dubine oko 4 metara, ovo jezero najveće je stanište autohtone potočne pastrmke. Crno jezero se napaja vodom iz izvora koje mu je u neposrednoj blizini, a njegova okolina obrasla je gustom šumom i bujnom vegetacijom te predstavlja savršeno mesto za izlet i odmor.

Peščane piramide

U blizini samog grada Foča, na putu ka Sarajevu izronjen je pravi prirodni fenomen. To su peščane piramide nastale erozijom tla. Ovaj prirodni fenomen u Bosni i Hercegovini ne privlači puno ljudi i turista godišnje, što je prava šteta budući da su nesvakidašnje i vredne divljenja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Oblast Foča
Rent-A-Car - Oblast FočaIzleti/Ekskurzije - Oblast Foča

Gradovi