Destinacije ::

Prirodne lepote Prijedorske regije koja je smeštena na severozapadu Republike Srpske karakterišu zatalasana polja i livade u blagom spuštanju od Kozare ka jednoj od najlepših reka u ovom delu Evrope: smaragdnoj Uni. Sa jugozapada ova regija je omeđena rekom Unom i istorijskim Novim Gradom, a presecaju je planina Kozara i reka Sana.

Planina i Nacionalni park Kozara

Planina Kozara je jedan od simbola borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu. Središni deo planine je zaštićeni Nacionalni park i to pre svega radi očuvanja njenih istorijskih i kulturnih vrednosti.

Šumovita dinarska planina Kozara, nacionalni park i vazdušna banja, bogata je raznovrsnom florom i faunom. Stanište je preko 30 retkih i ugroženih biljnih vrsta, od kojih su najpoznatiji pitomi srednjoevropski kesten, tisa, božur i đurđevak. Bogatstvo kozarske flore čine šume bele vrbe, crne jove, hrasta, bukve i jele, različite lekovite, začinske i aromatične biljke, kao i veliki broj jestivih gljiva.

Životinjski svet čine jarebice, prepelice i fazani, kao i divljač: zec, lisica, srna, divlja svinja. Kozara je i izvorište velikog broja reka i potoka bogatih potočnom pastrmkom. Uz sve ovo Kozara pruža mogućnost za različite vrste rekreacija i sportova, kao što su pešačke ture, planinarenja, lov i ribolov.

Vrh i predeo Kozare – Mrakovica

Sa vrha Mrakovice se pruža jedan od najlepših pogleda na čitavu regiju Prijedora, za koji je teško reći da li je lepši leti ili zimi, pod snegom. Leti, ovo su predeli vrlo pogodni za pešačke ture i planinarenja, a na Mrakovici se nalazi i uređena ski staza, kao i mnogobrojni obrnoci i padnine idealni za sankanje. Za sve koji vole da iskuse planinu na poseban način, ovde su popularni i planinski biciklizam, paraglajding i splavarenje.

Memorijalni centar Mrakovica

Na Mrakovica nalazi se memorijalni centar, rad vajara Dušana Džamonje, podignut u sećanje na poginule borce za slobodu. Spomenik, muzej i memorijalni zid, na kome je urezano 9921 ime palih boraca, čuva dostojanstveno sećanje na bitku i veliku pobedu nad fašizmom. Svakog septembra održavaju se tradicionalni “Književni susreti na Kozari”, a književna nagrada “Skender Kulenović” dodeljuje se na Paležu, mestu gde je 1942. pesnik prvi put pročitao svoju čuvenu poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Lekovita reka Sana

Legenda kaže da su rimski legionari lečili rane vodom reke Sane, pa su joj i dali ime koje na latinskom jeziku znači lečiti, lekovit. Sana se smatra jednom od najlepših i najčistijih reka u Bosni i Hercegovini i veoma je bogata ribom. Sana ima miran tok pa je pogodna za plivanje, a u samom Prijedoru nalazi se i nekoliko uređenih kupališta. Na rečnom ostrvu postoji Stari grad čiji pojedini delovi datiraju iz prve polovine XVIII veka.

Dani Sane

Tokom meseca juna u Prijedoru se održava ekološka manifestacija pod nazivom “Dan rijeke Sane”, tokom koje se promoviše očuvanje same reke kao i ekološka osvešćenost. Manifestacija čiji je vrhunac ekološka štafeta koja ide celim tokom reke Sane, propraćena je raznim koncertima i kulniraskim nadmetanjima, gde možete biti u prilici da probate specijalitete tradicionalne trpeze, riblje čorbe i kotliće spremane pod vedrim nebom.

Jezero Saničani

Okolinu grada Prijedora odlikuju četiri jezera: Saničani, Ljubija, Tomašica i Gradina, od kojih je najveće veštačko jezero Saničani. Jezero ima uređena kupališta, pa je vrlo popularno letnje izletište. Ovo jezero ima i najveći ribnjak u Bosni i Hercegovini, a ovde postoji i nekoliko lovišta gde se organizuje lov na sitnu divljač, divlje patke i fazane.

Eko centar Ljekarice

Ljekarice su predeo netaknute prirode, pokriven šumom, proplancima, jezerima i rečicama. Ovaj eko centar sa svojim izuzetno uređenim kupalištima i bazenima u prirodnom okruženju privlači veliki broj ljudi. Smešten je na oko pola sata vožnje od Prijedora, u predelu jedinstvenih prirodnih karakteristika.

Jedno od čak deset jezera potpuno je uređeno za sve aktivnosti na vodi – od plivanja i uživanja, do veslanja i skijanja, a u ponudi Centra možete naći i organizovane pešačke ture i za decu vrlo zanimljive i korisne škole sakupljanja lekovitog bilja. Tu su i uređene trim staze i mesta za kampovanje.

Banja Slatina-Lještani

Banja “Slatina-Lješljani”, izvorište lekovite termalne vode, nalazi se na jugozapadnoj strani planine Kozare i 18 kilometara je udaljena od Novog Grada. Izgradnja Banje, koja će se prostirati na oko 30 hektara, još je u toku, pa je danas dostupna prvenstveno kao izletište.

Arheološki lokalitet Mekote (VII vek pre nove ere)

Arheološki lokalitet Mekote pripada kasnom bronzanom dobu, od VII veka pre nove ere do početka nove ere, a sačinjavaju ga 389 grobova u kojima je pronađeno više od 1500 artefakata od bronze, keramike, jantara, kože i gvožđa. Brojna arheološka nalazišta, od kojih su mnoga još neistražena čine ostaci vojnih logora, vodovoda, hramova, nekropola, a svedoče o viševekovom prisustvu Rimljana na ovim prostorima. Tu su i ostaci rudarsko-metalurškog pogona u dolini rečice Japre gde su se proizvodili oklopi i oružja rimskih legionara.

Manastir Moštanica

U blizini Kozarske Dubice, u miru kozarskih lipa, nalazi se jedan od najlepših manastira Republike Srpske, čiji je kulturni značaj pod zaštitom države. Manastir je podignut u XI veku, a u svojoj istoriji je čak devet puta rušen, ali je devet puta i obavljan. Prema legendi, ime duguje svetačkim moštima koje je čuvao. Zbog besprekornog uređenja i prirodne lepote okruženja, manastir je izuzetno atraktivno izletište do koga se organizuju i turističke ture, a na Preobraženje (19. avgust) održava se i tradicionalni seoski zbor.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Prijedorska regija
Rent-A-Car - Prijedorska regijaIzleti/Ekskurzije - Prijedorska regija

Gradovi