Destinacije ::

Centralni deo oblasti Romanija zauzima još jedna bosanska planinska princeza, istoimena Romanija, dok cela oblast pripada Republici Srpskoj i obuhvata opštine Pale, Sokolac i Han Pijesak.

Celo podneblje karakteriše izuzetno lepa priroda, bogata flora i fauna sa puno lovačkog potencijala, dok posetioci i istraživači ove oblasti mogu očekivati uživanje u čistom vazduhu, zvucima žubora iz mnogih izvora i potoka, rečica i reka, kao što su reke Kaljina i Bioštica, bogate potočnom i kalifornijskom pastrmkom, lipljanom i mladicom.

Reka Kaljina

Voda reke Kaljine, kod opštine Sokolac, u rascepu između stena napravila je pravo malo čudo, Buk. Produbila je i proširila prirodni bazen, stvorivši tako neobično kupalište. Ovde se prostire travnata zaravan, od vetrova zaklonjena šumovitim i stenovitim liticama i predstavlja idealno mesto za izletnike, sport i rekreaciju.

Planina Romanija

Upravo je ova prelepa i unekoliko mistična planina „krstila“ celu ovu oblast Bosne i Hercegovine, odnosno njen istočni deo, koji pripada Republici Srpskoj.

Njeno ime znači ”Zemlja Rimljana”. Početkom VII veka na ove prostore su počeli da se doseljavaju Sloveni i Avari, koji su porušili rimske gradove i sve tragove rimskog carstva, dok se romanizovano stanovništvo iz tih naselja povuklo na planinu i nastavilo da slobodno živi sa svojim stadima.

Vremenom su ih ostali stanovnici, potomci Slovena i Avara nazvali Vlasima, dok su oni sami sebe nazivali Romanjima, te je upravo tako planina i dobila ime. U Drugom svetskom ratu, Planina Romanija je bila centar otpora, protiv ustaško-nemačko- italijanskih snaga.

Najviši vrh Romanije – Veliki Lupoglav (1.652 mnv)

Najviši vrh ove planinske princeze je Veliki Lupoglav, sa nadmorskom visinom od 1.652 metra. Mnoge alpiniste, pored osvajanja ovog vrha privlači i velika stena, čiji pojedini delovi se nazivaju Ravna, Orlova, Crvena stena, na kojoj postoji izuzetno lep i od strane planinara rado posećen vidikovac, zatim Crna stena, Đeva i Velika stena. Ne samo alpiniste, već i druge zaljubljenike u prirodu, dočekaće i zapanjiti veličanstveni šumski kompleksi, veoma raznovrstan i šarenolik biljni i životinjski svet, prostrane livade i pašnjaci, te brojne pećine od kojih je najčuvenija Novakova pećina.

Novakova pećina

Novakova pećina je deo Velike stene, nalazi se na južnoj strani planine, iznad Pala, a ime je dobila po srpskom narodnom junaku Starini Novaku. On je istorijska ličnost, iz druge polovine XVI veka, poreklom iz Smedereva. Smatra se da je pobegao u hajduke zbog zuluma “proklete Jerine”.

Pominje se u određenom broju epskih pesama i njegov lik i delo je ostavilo dubok trag u tradicionalnom melosu srpskog naroda. Ipak, postoje indikacije da je ovaj epski junak na neki način povezan sa Rumunima i njihovom kulturom, no na koji način i kako, do sada nije tačno utvrđeno, što čitavoj priči o pećini daje onu, mističnu notu.

Pećina se nalazi na 1550 metara nadmorske visine, a do nje se uglavnom dolazi planiniskim puteljcima koji su danas markirani i obezbeđeni i ojačani sajlama. Smatra se da je čovek ovu pećinu za stanovanje i zaštitu koristio od vajkada, a među njima i Iliri, Kelti, Rimljani, Sloveni, ali i rumunska – vlaška plemena koja su u nekoliko navrata naseljavala područje Romanije.

Novakova njiva

Na Romaniji se, ispod stena nalazi i lep i prostran proplanak, nazvan Novakova njiva, koji se često koristi za kampovanje. Tu se svake godine organizuje i Đurđevdanski uranak.

Novakov vrelo

U blizini je i Novakov vrelo, izvor hladne i čiste planinske vode, za koje važi legenda da se, ko se tu umije, podmladi 5 godina.

Carski put i Careve vode

Podno planine, u blizini se nalazi i Carski put, koji je u srednjem veku povezivao Sarajevo i Carigrad, preko Paljanskog i Glasinačkog polja, vodio prema Drini. Na tom putu je napravljen i zazidan izvor koji meštani nazivaju Careve vode i najpoznatiji je izvor u širem pojasu. Nekada su se tu odmarali i hladnom vodom okrepljivali brojni trgovački karavani.

Visoravan Glasinac

Glasinac je visoravan u oblasti Romanija, na samoj planini, u čijem se središtu ušuškao grad Sokolac. Priroda koja odmara i oduzima dah krasi ovu visoravan. Njene prostrane livade i pašnjaci, cveće, lekovito bilje i opojni mirisi utisnuće se u svaku dušu koja bude prolazila ovim poljima. Okružena je četinarskim šumama.

Glasinačka kultura

Ovde se nalazi jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Bosni. Poznato je još od kraja XIX veka. Na Glasincu je istraženo više od 1000 humki i na osnovu ovih nalazišta, zahvaljujući značaju koji ima u okviru arheologije, cela jedna civilizacija dobila je ime Glasinačka kultura. Njeni pripadnici živeli su i naseljavali istočnu Bosnu, zapadnu Srbiju, severne delove Crne Gore, dok je njihov uticaj značajan i na okolne oblasti.

Osnovne karakteristike ove kulturne grupe su upravo njihove nekropole, grupisane oko gradina sa ostacima suhozida. U grobovima kupastog oblika, tumulama, pronađeni su različiti predmeti koji su se tokom različitih perioda, sahranjivali uz pokojnike, kao što su: nakit, oružje – koplja, mačevi, sekire, šlemovi, delovi oklopa, štitovi, konjska oprema, zatim keramika – šolje, pehari, zdele i drugi predmeti. Takođe, u jednoj pećini Pod Lipom, na Glasincu je nedavno otkriven i crtež koji potiče iz praistorije.

Pećina Orlovača

Ova impozantna pećina takođe predstavlja deo oblasti Romanija, a nalazi se u blizini Pala. Spada u red najvećih i najlepših pećinskih sistema u Bosni i Hercegovini i svake godine je obiđe između 1.500 i 2.000 ljudi. U njenoj neposrednoj blizini izvire rečica Sinjava, a iza nje se uzdižu visoke stene brda Orlovača, čiji vrhovi dosežu do 1056m nadmorske visine.

Hodnici i lavirinti ove bogate pećine dugački su 10.000 metara, međutim, do danas je istraženo svega 2.500 metara. Nakit ove pećine je zaista impozantan: tu su stalaktiti i stalagmiti, pećinski stubovi i draperije, raskošan koralni nakit i bigrene kadice.

Ova pećina je stanište jedne od jedne od najugroženijih vrsta sisara u Evropi – slepog miša (Microc hipoptrea). Zanimljivo je i to da su naučnici radeći na uređenju pešačkih staza kroz pećinu pronašli koštane ostatke, najčešće, pećinskih medveda, koji su nekada u njoj boravili.

Manastir Knežina

Manastir Knežina smešten je u istoimenom selu, na 11 km udaljenosti od grada Sokoca. Posvećen je presvetoj Bogorodici, a manastirska crkva nosi naziv hram svetih ravnoapostola cara Konstantina i carice Jelene.

Predanje kaže da je na izvoru Knežak postojala crkva i da je bila zadužbina Andrijaša, brata Kraljevića Marka. On je nakon Maričke bitke 1371. godine izbegao u ove krajeve i podigao deset hramova. Crkva je za vreme Drugog svetskog rata bila srušena, a sa njenom obnovom je započeto 1962. godine i završeno naredne. Hram je sagrađen od kamena i pokriven limom. Ikonostas je od hrastovog drveta izradio Predrag Maksimović.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Romanija
Rent-A-Car - RomanijaIzleti/Ekskurzije - Romanija

Gradovi