Destinacije ::

Semberija se nalazi u severoistočnom delu Bosne i Hercegovine, a najveći i centralni grad ove regije je Bijeljina. Ova dolina omeđena je rekama Drinom i Savom, sa planinom Majevicom na jugu. Semberija ima veoma bogatu istoriju, a prvi put se spominje 1533. godine za vreme vladavine Osmanlija. Samo ime ove doline je mađarskog porekla i verovatno je vezano za period od XII do XVI veka, kada je povremeno bila pod upravom mađarskih kraljeva. U ovoj oblasti danas živi oko 200.000 ljudi, od kojih većina u gradu Bijeljini.

Reke Drina i Sava

Drina i Sava, dve velike, zelene reke karakterišu Semberiju. Drina nastaje od planinskih zapenušanih reka Pive i Tare u kraškim poljima crnogorskog zaleđa, i skoro čitavim svojim tokom čini prirodnu i administrativnu granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Živi svet ove reke čini njeno posebno bogatstvo, i poznata je posebno po potočnim pastrmkama, a kako je tok Drine više puta presecan branama, određeni delovi reke se mogu smatrati odvojenim ekološkim celinama sa posbenim karakteristikama. Obe reke i Drina i Sava su pravi raj za ljubitelje ribolova, pa su njihove obale dom mnogih ribolovačkih manifestacija sa kojih gurmanluci ne izostaju, a Semberija ima i veliki fond divljači, i migratornih ptica, pa ovde deluje i lovačko udruženje.

Etno selo Stanišić – Najčuvenije izletište u okolini Bijeljine

Najčuvenije izletište u okolini Bijeljine je Etno selo Stanišić. Nalazi se na izlazu iz Bijeljine, i pravi je etno kompleks koji pruža povratak korenima, izvornoj lepoti prirode i budi divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg života i običaja. Ovu oazu čine drvene brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo – to su autentične zbirke koje je Boris Stanišić dugo godina prikupljao po selima srednje Bosne, da bi rekonstruisao i saučavo predstavu o životu sa kraja XIX veka.

Srce etno sela čini manastir Svetog oca Nikole, replika nemanjićke zadužbine Kumanice, a pored njega je i tradicionalni konak. Na obali jezera koje je u samom centru nalazi se veliki amfiteatar koji je postao dom mnogim kulturnim manifestacijama koje se održavaju pod vedrim nebom, i koji je ujedno platforma za prezentaciju starih zanata i veština. Kuće u selu povezane su kamenim stazama koje vrludaju među zgradama, preko mostića i pored vodenica, a u kompleksu je izgrađen i sasvim savremen hotel sa kongresnom salom, a po selu se možete provozati i – fijakerom.

Semberija je poznata po banjskom turizmu

Bijeljina i čitava Semberija poznata je po banjskom turizmu, ali prirodne karakteristike čine je pogodnom za razvoj seoskog, etno i rekreativnog turizma.

Banja Dvorovi

Jedan od najvažnijih tursitičkih centara svakako je Banja Dvorovi, koja se nalazi između Save i Drine, udaljena 6 km od Bijeljine. Banja obiluje nadaleko čuvenim termomineralnim vodama, koje blagotvorno deluju na sve koji su pod velikim stresom i naporom svakodnevnog života, a posebno se preporučuje za hronična reumatska oboljenja, dijabetes i ginekološke probleme.

Ovde se naprosto možete odmarati i u potpunosti opustiti i osloboditi napetosti i stresa, povratiti miran i zdrav san i ”napuniti baterije” prepuštajući se spretnim rukama terapeuta i masažera. Banja nudi i obilje mogućnosti za sportsko-rekreativne aktivnosti, sa terenima za rukomet, košarku i odbojku na pesku, gimnastičku salu, tenis, saunu i trim kabinet – a tu je i kompleks otvorenih bazena za sve uzraste, gde se, svakog leta održavaju mnogobrojne manifestacije i takmičenja.

Semberijski manastiri

Istorijski spomenici, manastiri i stare crkve obeležje su, i čuvari istorije i tradicije čitavog Balkana, pa ukoliko ste raspoloženi za duhovna okrepljenja, svakako možete obići neke od sada već čuvenih manastira u oblasti Semberija. Manastir Tavna, manastir Svete Petke i manastir Svetog arhangela Gavrila zavređuju pažnji svih posetilaca svojim tradicionalnim arhitekturama i lepotom i mirom okoline u kojoj se nalaze, legendama i pričama koje imaju da ispričaju.

Manastir Tavna

Manastir Tavna smestio se u živopisnom kraju gde semberska ravnica sreće Majevicu. Narodno predanje gradnju manastira pripisuje srpskom kralju Dragutinu Nemanjiću, koji je posle kobnog pada sa konja, predao vlast mlađem bratu Milutinu. Tronoški i Pećki rodoslovi kazuju da su manastir ipak podigli Dragutinovi sinovi Vladimir i Uroš.

U svojoj dugoj istoriji, manastir je video i mnoge loše dane, i često je bio meta razranja, pa je mnogo puta rušen i obnavljan, ali se bogata zbirka Biblija i drugih knjiga sačuvala do dana današnjeg, a jedan je od retkih manastira koji se mogu pohvaliti Svetim Pismom na skoro svim svetskim jezicima.

Tavna je danas ženski manastir, a u njegovom posedu nalaze se i konaci, biblioteke i senici, kao i veliko imanje na kome monahinje marljivo rade. Manastir svake godine posećuje sve više i više turista, koji uživaju u predivno uređenoj okolini obnovljenog i restauriranog manastira koji okružuju zaista brojne legende.

Manastir Svete Petke

Na obodu naselja slikovito nazvanog Pet Jezera, nalazi se manastir posvećen Prepodobnoj majci Paraskevi (Svetoj Petki). Monumentalna građevina sa izvedenih pet kupola koje se blistaju na suncu privlači veliku pažnju putinka koji prolaze pored Bijeljine. Manastir je izgrađen u tradicionalnom ruskom stilu, a trenutno je u toku oslikavanje unutrašnjosti. U manastirskoj porti predviđen je i dom za stara lica, kao i obdanište, pa je manastir tako namenjen opštem poboljšanju žviota ljudi.

Manastir Svetog arhangela Gavrila (1909. godina)

U selu Dragaljevac, na 9 km kada iz Bijeljine krenete za Brčko, nalazi se jedan od najinteresantnijih manastira na ovim prostorima. Manastir je posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, podignut 1909. godine u stilu koji ima dosta pozajmica elemenata od katoličkih katedrala, a da je ipak u potpunosti zadržao svoju originalnu vizantijsko-rusku formu.

Sama crkva posvećena je apostolima Petru i Pavlu, a poznavaoci tvrde da su njena zvona, napravljena u dalekom Temišvaru, tako fantastične akustike da se njihov zvuk pronosi čitavom Semberijskom dolinom. Uz to, legende u njih ulivaju i čudotvornu i zaštitničku moć. Naime vremnska nepogoda grad nikada nije napravio štetu u ovom selu.

Nepropustite priliku da upoznate prelepu Bijeljinu

Svakako, kada prođete sve ove znamenitosti, vratite se u Bijeljinu pronaći ćete gostoljubive domaćine, obilje mladog sveta, mnoštvo kafića, poslastičarnica i klubova, ali svakako nemojte propustiti da svratite u neki od restorana bogate tradicionalne trpeze i uživate u izuzetnim etno ambijentima, i specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje, jer Bijeljina, pored svoje duge istorije i bogate kulturne baštine, sav svoj duh, diverzitet i multietničnost izražava kroz gastronomske čarolije. Tako se ovde održavaju i prave kulinarske manifestacije – od „kotlića“ na obalama reka, do pravih festivala gastronomije, pa se svakako pripremite za hranu kojoj nećete moći da odolite.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Semberija
Rent-A-Car - SemberijaIzleti/Ekskurzije - Semberija

Gradovi