Destinacije ::

U samom srcu Bosne i Hercegovine plahovito se uzdiže regija Središnje Bosne – regija visokih planina i ukusne hrane kojoj gotovo da niko ne može da odoli. Kao izrazito planinsko-brdsko područje, središnja Bosna nudi neverovatne mogućnosti za različite vrste turizma i u potpunosti zadovoljava sve potrebe posetilaca koji dolaze ovde zbog predivne prirode kojom ovaj deo zemlje odiše. Tu su planine na kojima možete skijati i dobrih pešačkih i biciklističkih ruta, kao i raznovrsnih festivala koje možete posetiti u gradovima središnje Bosne.

Planina Vranica (2110 metara)

Vranica, smeštena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, jedna je od najpoznatijih rudnih planina u Bosni i Hercegovini. Na njoj se nalazi nekoliko vrhova koji prelaze 2000 metara nadmorske visine. Okružuju je prekrasne reke Vrbas i Bosna, a njen najviši vrh je Nadkrstač koji se uzdiže do nadmorske visine od čak 2110 metara. Iako ovoliko visoka, Vranica je zapravo izuzetno pitoma planina koja obiluje pašnjacima i površinskim vodama.

Rosinj je durgi poznat vrh na planini Vranica, visine 2059 metara koji se nalazi se na samo 12 kilometara od centra opštine.

Na planini Vranica organizuju se mnoge ture za iskusne planinare, ali i za početnike. Ovde ćete moći da prođete mnoge rute od jednog do drugog vrha i da se upoznate sa raznovrsnom florom i faunom ove predivne planine.

Planina Vlašić

Planina Vlašić svakako spada u jednu od najposećenijih planina u čitavoj Bosni i Hercegovini. Vlašićka visoravan je visoka 1300 metara, a svim turistima je poznata po tradiciji pravljenja vlašićkog sira i po zimskom turizmu na Babanovcu koji danas predstavlja jedan od glavnih centara zimskog turizma čitave zemlje. Vlašić je još poznat i po uzgoju pčela u ovom delu Evrope, a osim zimskog turizma razvijen je i seoski turizam.

Prokoško jezero

Prokoško jezero, koje se nalazi na planini Vranica, udaljeno je od planinarskog doma samo 6 kilometara te predstavlja bitnu turističku tačku dokle ljubitelji prirode rado dolaze. Prokoško jezero se nalazi na svega 22 kilometara od Fojnice, a njegova dubina doseže i 13 metara. Ovo jezero obiluje velikim brojem vikendica, kamp prilikolica i vila koje su okružene netaknutom prirodom. Prokoško jezero se svakako može pohvaliti kao stanište endemskog primerka vodozemca po imenu tritonom.

Jablaničko jezero

Jablaničko jezero je veštačko akumulaciono jezero, a njegova površina iznosi čak 13 kilometara kvadratnih. Takođe, njegova najveća dubina dostiže čak i 80 metara, te je pogodno za veliki broj sportova na vodi. Jablaničko jezero predstavlja značajno vikend naselje i veoma posećenu turističku destinaciju u Bosni i Hercegovini.

Reka Vrbas

Reka Vrbas predstavlja značajnu prirodnu lepotu središnjeg dela Bosne. Dugačka je oko 250 kilometara, a nastaje od dva vrela na Zec planini. Samo ime reke Vrbas potiče od velikog broja vrba koje krase obale ove reke. Osim svoje neizmerne lepote, reka Vrbas se svakako može pohvaliti i drugim prednostima. Njena priroda jeste takva da privlači mnoge avanturiste, a prednjači i u broju ekstremnih sportova koje se na njoj mogu obavljati poput. Naravno, tu je i neizbežni rafting.

Na reci Vrbas nalazi se i nekoliko značajnih hidrocentrala, a na njenim obalama su smešteni neki od najlepših gradova Bosne i Hercegovine, poput Jajca i Banja Luke.

Reka Lašva

Lašva je jedna od prekrasnih reka koja spada u značajne prirodne lepote središnje regije Bosne i Hercegovine. Lašva jednim delom svog toka protiče kroz Travnik i od Travnika čini ono o čemu svaki grad sanja – prekrasan grad na još lepšoj reci.

Lašva nastaje od dve manje reke, Karaulske i Komorske Lašvice. Sama velika Lašva uliva se u Bosnu, jednu od najznačajnih reka Bosne i Hercegovine.

Lašvanska dolina

Dolina reke Lašve prostire se od jugoistočnih oboda planine Vlašić do Busovače, naseljenog gradića u središnjoj Bosni. Lašvanska dolina je čak 17 kilometara dugačka i 3 kilometara široka i oduvek se smatrala za bitnu saobraćajnicu jer predstavlja prirodni most između doline reke Bosne i doline reke Vrbas.

Otkriveni tragovi naselja na prostoru Lašvanske doline datiraju još iz daleke prošlosti kada su Rimljani, Kelti i Iliri koji su naseljavali ove teritorije ispirali zlato iz Lašve. Sačuvani ostaci sa ovog područja govore o teritoriji koja je bila izuzetno naseljena još za vreme antičkog doba. Stoga, već tada možemo računati na to da su ovde nastala prva gradska naselja.

Termalne vode

Fojnica je grad koji se nalazi u središnjoj Bosni koji je nadaleko poznat po banji o čijoj se radioaktivnosti i lekovitosti priča još od XIX veka. Fojnička radioaktivna mineralna voda izuzetno je delotvorna u lečenju mnogih oblika reumatizma i ostalh bolesti kostiju i mišića.

Rostovo polje

Ravno Rostovo smešteno je između Basarinac polja i planine po imenu Kambarova glava. Nalazi se u blizini mesta Ravan. Rostovo polje posećuje veliki broj turista budući da netaknuta priroda ovde stvara neverovatne prizore. Čitavo polje preplavljeno je šafranima te će ovaj prizor umiriti i relaksirati sve one kojima je to najpotrebnije.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Središnja Bosna
Rent-A-Car - Središnja BosnaIzleti/Ekskurzije - Središnja Bosna

Gradovi